Skip to content
terug Naar blog

Stel je bent aangenomen, wat nu?

Afbeelding Stel je bent aangenomen, wat nu?

Yes! Eindelijk heb je het verlossende berichtje gekregen, je bent aangenomen! Natuurlijk ga je dit eerst even vieren, maar daarna zijn er toch een aantal zeken die geregeld moeten worden. Maar waar moet je nou eigenlijk allemaal aan denken?

Papierwerk

Bij een nieuwe baan komt nou eenmaal papierwerk kijken. Je huidige werkgever kan vragen om een officiële ontslagbrief. Waarschijnlijk weet je al wat je opzegtermijn is en anders is dit goed om uit te zoeken. Ga hier vervolgens dan ook direct mee aan de slag. Bij veel banen heb je ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Vraag deze dan ook direct aan, zodat je deze op tijd in huis hebt.

Pensioenregeling

Als je in een andere branche gaat werken, dan krijg je mogelijk ook een nieuw pensioenfonds. Als je bij je huidige werkgever pensioen hebt opgebouwd, dan kan je informeren om het pensioen premievrij te maken of om het te laten opnemen in je nieuwe pensioen. Ook als jongere werknemer lijkt het misschien nog wel ver weg, maar het is belangrijk dat je dit gedurende je gehele loopbaan goed geregeld hebt.

Ander salaris? Check toeslagen

Ontvang jij bepaalde toeslagen, zoals zorg- of huurtoeslag? Je nieuwe salaris kan hier invloed op hebben. Bij een hoger salaris heb je wellicht recht op minder toeslag, bij een lager inkomen kunnen de toeslagen wellicht stijgen. Geef je nieuwe inkomen op tijd door aan de belastingdienst zodat hier rekening mee kan worden gehouden en je aan het einde van het jaar niet voor verrassingen komt te staan.

Overdracht werkzaamheden

In de meeste gevallen zou het zo zijn dat je van een huidige werkgever naar een nieuwe werkgever gaat. Dit betekent dat je huidige functie en taken worden overgenomen door een nieuwe collega. Zorg voor een duidelijke overdracht en een opgeruimde mailbox. Een plan van overdracht kan je helpen, zodat je geen belangrijke informatie vergeet. Hier heeft je opvolger heel veel baat bij!

Contact met nieuwe werkgever

Inmiddels is je contract ondertekend en je startdatum is bekend. Normaliter krijg je alvast nieuwe informatie als je een nieuwe baan hebt. Als dit niet het geval is, probeer dan proactief te zijn en ga zelf achter informatie aan. Zo laat je een goede indruk achter.

Hopelijk hebben deze tips jou kunnen helpen en weet je voortaan precies wat je moet doen als je (ergens anders) aangenomen bent!