Skip to content
terug Naar blog

Tien redenen waarom jij moet werken in de horeca

Afbeelding Tien redenen waarom jij moet werken in de horeca

Lijkt werken in de horeca jou te gek, maar twijfel je nog? Een kopje koffie in het cafeetje op de hoek, een biertje in de kroeg of lekker uit eten in de stad - horeca is overal. In deze blog geven we je tien redenen waarom werken in de horeca loont. Wedden dat jij hierna staat te trappelen om ook in de horeca te werken?

1. Gezelligheid

Een inkoppertje, maar méér dan waar: in de horeca werken is gezellig! Iedereen doet immers wel eens een hapje of een drankje buiten de deur, dus je komt verschillende mensen tegen. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal, allemaal zo hun eigen redenen voor een horecabezoekje. Wees vooral geïnteresseerd, want het zal je verbazen wat voor leuke gesprekken dat oplevert!

2. Jij maakt mensen blij

Je maakt mensen blij met jouw service. Of het nou vaste of nieuwe gasten zijn, jij brengt ze waar ze naar op zoek zijn. Iets lekkers te eten en te drinken. En dat combineer je natuurlijk met ultieme gastvrijheid en oog voor iedereen die aanschuift. Zij blij, jij blij!

3. Divers werk

Het werk is divers. Als je in de horeca werkt, kun je op verschillende manieren aan de slag. Zo kun je werken in de bediening van een restaurant of café, maar ook in de spoelkeuken (waar je vaak ook wat van de koks te smullen krijgt). Soms draagt je op een drukke dag meerdere petten. Precies het dynamische wat de horeca zo kenmerkt.

4. Werk aan je persoonlijke ontwikkeling

Je leert omgaan met stress. Op sommige momenten kan het erg druk en hectisch zijn op de werkvloer. Als je in de bediening werkt, kan de zaak in één keer helemaal volstromen en moet je wachten op ‘versterking’. Als afwasser loop je soms tegen bergen afwas aan, waarvan het einde niet in zicht lijkt te komen. Maar weet dit: het komt altijd goed. Hoe langer je in de horeca werkt, hoe beter je weet dat zulke verrassingen voorkomen.

5. Verbetering van je algemene kennis

Je geeft je algemene kennis een boost! Wat je functie ook is: je leert altijd nieuwe dingen. Als barista leer je de lekkerste koffie maken en de mooiste latte art tevoorschijn te toveren. In de keuken weet je je in no time verschillende snij- en bereidingstechnieken eigen te maken en een meester in mise en place te worden. En vergeet alle interessante en leerzame gesprekken met de gasten niet!

6. Je maakt snel nieuwe vrienden

Je werkt met leuke collega’s die veel invloed hebben op jouw werkplezier. Horecamensen zijn over het algemeen harde werkers die ook van gezelligheid houden. Een drankje na het werk? Check. Vaak met z’n allen op stap na sluitingstijd? Dubbelcheck. Eén ding is zeker: werken in de horeca schept een band. En we kunnen je nu al garanderen dat je altijd gaat terugkijken op een supergezellige tijd.

7. Horeca staat goed op je cv

Horecawerk staat goed op je cv! Je laat immers zien dat je een werkpaard bent.

8. Fooi

Je verdient fooi! Tuurlijk, je hebt je maandelijkse loon. Maar als jij die topper bent, die gasten extra blij maakt met jouw service, krijg je zeker een mooie extraatje mee uit de fooienpot. Daag je collega’s daar ook vooral in uit en maak er een wedstrijdje van. Weet jij avond na avond de meeste fooi binnen te harken?

9. Je leert creatief denken

Je leert in oplossingen denken. Elke gast wil zo snel mogelijk bediend worden. Dat betekent dat jij zo efficiënt mogelijk te werk moet gaan. Je leert in korte tijd keuzes te maken. Niet iedereen kan tegelijkertijd bediend worden. Aan jou de taak iedereen tevreden te houden.

10. Je leert omgaan met feedback

Je leert omgaan met kritiek. Het komt ook voor dat klanten minder tevreden zijn over de plek waar je werkt of de manier waarop jij werkt. Als een gast zijn of haar dag een keer niet heeft, is dat niet jouw fout. Laat het dus vooral niet je humeur verpesten en zie het elke keer weer als leermomenten. Het beste wat jij kunt doen, is iedereen elke keer de beste service bieden.

Ben jij al overtuigd? Bekijk al onze horeca vacatures voor de leukste horeca banen in jouw stad!