Skip to content
terug Naar blog

Extra opvallen met jouw sollicitatie; wat kan je doen voordat je solliciteert?

Afbeelding Extra opvallen met jouw sollicitatie; wat kan je doen voordat je solliciteert?

Je hebt je droombaan gevonden en wil solliciteren. Maar heb je wel aan alles gedacht? In dit artikel geven we je een aantal tips die je hopelijk helpen voorafgaande aan je sollicitatie!

Tip 1: Lees de vacature nog een keer goed door.

Je solliciteert natuurlijk op een bepaalde vacature. Door de vacature tekst ben je enthousiast geworden en heb je de keuze gemaakt dat je wil solliciteren. Probeer voor jezelf te achterhalen wat je zo aanspreekt in de vacature. Zijn dat de werkzaamheden, de manier waarop de vacature is geschreven of ken je het bedrijf van goede verhalen? Iedere reden is natuurlijk goed en daarom belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben. Dit kan je namelijk gebruiken in je motivatiebrief en hopelijk ook tijdens het sollicitatiegesprek.

Tip 2: Bekijk de site van het bedrijf.

Zeker als je via een uitzendbureau solliciteert is het goed om de site van het bedrijf op te zoeken. Op de site vind je meestal informatie over de bedrijfscultuur en de missie en visie. Dit zijn belangrijke punten waar je vaak al uit op kan maken of het bedrijf bij je past. Valt je iets op en wil je hier eerst meer van weten voordat je solliciteert? Dan is het altijd goed om hier eerst over te bellen. Juist enthousiast doordat je iets op de site hebt gelezen? Gebruik dit dan vooral in je motivatie!

Tip 3: Bekijk de social media kanalen van het bedrijf.

Hierbij kan je denken aan LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. Op LinkedIn vind je de wat zakelijkere berichten, op de andere kanalen zal het al snel wat informeler zijn! Door deze te bekijken kom je waarschijnlijk snel achter de bedrijfscultuur en hoe het team er uit ziet.

Tip 4: Zorg dat je cv up-to-date is.

Dit is een heel belangrijk deel van je sollicitatie. De meeste bedrijven beoordelen het cv voordat ze je motivatie lezen. Zorg er dus voor dat deze goed in elkaar zit, dat alles logisch en duidelijk is ingedeeld.

Tip 5: Schrijf een motivatiebrief of neem je motivatie op als video.

Wees in beide gevallen niet te langdradig maar kort en duidelijk. Recruiters willen in je motivatie zo snel mogelijk de belangrijkste dingen lezen. Maar het is wel belangrijk om hun aandacht vast te kunnen houden. Maak ze nieuwsgierig naar wie je bent en waarom jij die baan moet krijgen! Neem in je motivatie ook bovenstaande tips mee, vertel wat je zo aanspreekt in de vacature en waarom jij deel uit wil maken van hun team.

Succes met solliciteren en wie weet tot snel :)