Skip to content
terug Naar blog

Wat is het verschil tussen bruto en netto loon?

Afbeelding Wat is het verschil tussen bruto en netto loon?

"Het bruto uurloon bedraagt €10,00!" En dan ontvang je je eerste loonspecificatie en zie je dat je uiteindelijk minder uitbetaald hebt gekregen. Maar waar komt dit verschil vandaan?

Het bruto loon

In een contract wordt altijd een bruto loon benoemd. Maar dit is niet het bedrag wat je uiteindelijk op je rekening krijgt. Er zit namelijk altijd verschil tussen het bruto en netto loon. Het bruto loon is het loon voor de aftrek van belastingen en premies die iedereen moet betalen. Dit is dus het bedrag waarover de belasting wordt berekend. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt.

Netto loon

Het netto loon is wat je overhoud nadat de belastingen en premies zijn afgetrokken van je bruto loon. Maar dit is soms niet alles wat er af gaat. Je kan hierbij denken aan pensioen, lunchinhouding, en reiskostenvergoeding. Al deze aspecten kunnen invloed hebben op het uiteindelijke netto bedrag wat je ontvangt. Ook heeft je loonheffingskorting hier invloed op. Hiermee kan je bij 1 werkgever korting krijgen op de loonheffing(belasting) die je moet betalen. Heb je de loonheffingskorting aanstaan? Dan betaal je minder belasting dan wanneer je de loonheffingskorting niet hebt toegepast. In dit artikel vertellen we je hoe loonheffingskorting precies in zijn werk gaat en wanneer je dit wel/niet kan toepassen.

Ben jij benieuwd naar wat je netto overhoud? Met behulp van deze site kan je dit berekenen. Let op; in praktijk kan dit altijd anders uitvallen.