Hoi, je gebruikt een niet up-to-date & onveilige browser die wij niet meer ondersteunen

We willen jou een optimale gebruikerservaring bieden en helaas ondersteunen we je browser niet meer. Je kunt onze website niet meer gebruiken in Internet Explorer, maar wel met moderne browsers . Ben je een bestaande gebruiker en wil je uren schrijven of je loonstrook bekijken? Ga dan naar het portaal .

terug Naar blog

BLOG #4“Communicatie, wat kun je daar nou mee?”

Bij ons op kantoor is het een mengelmoes van studies. Facility Management, Communicatie en zelfs de koksopleiding; ondanks compleet verschillende vooropleidingen hebben wij allemaal onze weg naar de uitzendbranche gevonden. 

Nu zijn wij best goed terecht gekomen, maar het is wel een zorg van deze tijd: de mismatch tussen de studies die wij kiezen en de afgestudeerden die door bedrijven gezocht worden. 

Door het UWV en Maastricht University is onderzoek gedaan naar baankansen van opleidingen. Zij hebben mbo en hbo afgestudeerden gevraagd of zij werk hebben, of dit een baan in hun vakgebied is, of het op of onder hun niveau is en of zij een vast of flexibel contract hebben. 

Zo blijk ik met mijn studie Communicatie een super kleine kans te hebben om in mijn vakgebied aan het werk te komen. Terwijl iemand die hbo Mechatronica, Engineering of Mondhygiëne gestudeerd heeft zo aan de slag kan. 

Ook op mbo niveau zie je dat Procestechniek, Engineering, Verzorging en Verpleging studies zijn met grote baankansen. Waarbij je niet enkel snel een baan vindt, maar ook op eigen niveau en voor een goed salaris. Terwijl je met een studie in de toerisme- of retailsector niet alleen moeilijker een baan vindt, maar vaak ook slechter betaald krijgt. 

Als ik op zestienjarige leeftijd dit onderzoek voor ogen had gekregen, had ik misschien toch nog een keertje nagedacht over optie 2: logopedie (of in elk geval mijn ouders..). Nog geen top-10 keuze, maar toch zo’n 15% grotere banenkans. 

Ook uit het onderzoek komt dat betere voorlichting belangrijk is. Meer inzicht in wat jij als (aankomende) student in de praktijk met jouw studie kunt doen, in plaatst van vooral de leuke aspecten van de studie zelf, kan helpen een meer weloverwogen keus te maken. 

Ga je dan toch voor die studie Toerisme, omdat het echt jouw ding is, dan weet je in elk geval dat je hard moet bikkelen om die droombaan te bemachtigen.     Ben jij ook benieuwd hoe het ervoor staat met jouw opleiding? Of die van vrienden, familie of kinderen? Het complete onderzoek lees je hier

Delen