Skip to content
terug Naar blog

Het verschil: vakantiegeld & vakantiedagen

Afbeelding Het verschil: vakantiegeld & vakantiedagen

Bij het werken in loondienst kom je in aanraking met vakantiegeld en vakantiedagen. Hoewel beide termen vaak door elkaar worden gehaald, zijn ze wezenlijk verschillend. Hier leggen we het verschil tussen vakantiegeld en vakantiedagen duidelijk uit.

Wat is vakantiegeld?

Vakantiegeld, ook wel vakantietoeslag genoemd, is een extra bedrag dat je werkgever verplicht is te betalen. Deze toeslag bedraagt minimaal 8% van je bruto jaarloon en wordt berekend over al je gewerkte uren, inclusief overuren.

Vakantiegeld bouw je elke maand op en ontvang je jaarlijks in mei of juni. Het is bedoeld om je in staat te stellen vakantie te nemen zonder je financiële situatie te belasten.

Het vakantiegeld wordt tegen een hoger belastingtarief belast dan je reguliere loon. Dit komt doordat het als een extra inkomen bovenop je gewone salaris wordt gezien. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van je uitgaven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer het vakantiegeld wordt uitgekeerd.

Wat zijn vakantiedagen?

Vakantiedagen of vakantie uren, zijn de door de wet bepaalde vrije dagen waarop je recht hebt als werknemer. Deze dagen mag je naar eigen inzicht opnemen, mits je werkgever akkoord gaat. Tijdens deze dagen krijg je gewoon doorbetaald. Heb je aan het einde van je dienstverband nog niet al je vakantiedagen opgenomen? Geen zorgen. Je werkgever is verplicht deze niet-opgenomen dagen uit te betalen bij het beëindigen van je arbeidsovereenkomst.

Vakantiegeld en vakantiedagen zijn beide belangrijke arbeidsvoorwaarden waar je als werknemer recht op hebt. Controleer dus ook altijd je salarisstrook om te zien hoeveel je hebt opgebouwd.

Lees ook: