Wat is de ABU Cao?

Jesse van Delden

Wanneer jij gaat werken worden er allerlei afspraken gemaakt. Dit kan gaan over de hoogte van jouw loon, hoeveel vakantiedagen jij krijgt of hoe jouw pensioen wordt opgebouwd. Om te zorgen dat jij niet benadeeld wordt, zijn er ook afspraken gemaakt voor grotere groepen werknemers van dezelfde branche, dit noem je een cao. Maar wat is een cao nu precies?
Wat is een cao?
In Nederland zijn alle arbeidsvoorwaarden beschreven in het Burgerlijk Wetboek. Hierin vind je regels over onder andere het minimumloon, de proeftijd, de vakantiedagen, de opzegtermijnen en het ontslag. Ook kan er een cao opgesteld worden. Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst waarin schriftelijk staat beschreven wat de arbeidsvoorwaarden voor de werknemers van een bedrijf of bedrijfstak zijn.
Het is niet mogelijk om in een cao minder gunstige arbeidsvoorwaarden vast te stellen dan staan beschreven in de wet. Zo kan het minimumloon in een cao niet lager zijn dan het wettelijk minimumloon. Wist jij dat er in Nederland ongeveer 900 verschillende cao’s zijn en ruim 85% van alle werkende onder een cao vallen. Om al deze mensen te vertegenwoordigen, worden er per sector vakbonden opgericht. Deze vakbonden stellen dan samen met werkgevers en de inbreng van werknemers de cao’s op.
Naast een cao, maak je als werknemer ook persoonlijke afspraken met jouw werknemer, dit is de individuele arbeidsovereenkomst. Dit zijn afspraken tussen jou en je werkgever en gelden dus alleen voor jou.
ABU cao
Voor al onze uitzendkrachten hanteert 365Werk de cao voor uitzendkrachten. Dit kan de NBBU cao of de ABU cao zijn. Bij 365Werk wordt de ABU cao gehanteerd. Hierin staan alle regels waaraan een uitzendbureau zich moet houden. Omdat een cao uit ontzettend veel regels bestaat, hebben wij de belangrijkste veranderingen en regels voor jou op een rijtje gezet:
- In artikel 16 van de ABU Cao staan alle 9 componenten die wij overnemen uit de cao/beloningsregeling van de opdrachtgever waar je werkzaam bent.
- De inlenersbeloning* is afgelopen januari onder andere uitgebreid met eenmalige uitkeringen, kostenvergoedingen en thuiswerkvergoedingen.
- Per 1 januari 2023 wordt de vaste eindejaarsuitkering onderdeel van de inlenersbeloning.
- Hulpmiddelen die voor je werk nodig zijn moeten worden vergoed.
- De maximale flextermijnen zijn verkort en doorbetaalde vakantieperiodes tellen mee in de fasetelling.
- Het StiPP basispensioen gaat vanaf 2022 al in na 8 gewerkte weken en je bouwt pensioen op over een hoger gedeelte van je salaris.
inlenersbeloning: de inlenersbeloning zorgt ervoor dat uitzendkrachten evenveel verdienen en ontvangen als de vaste werknemers van het bedrijf, die dezelfde werkzaamheden hebben.
Wat houdt dit dan precies in voor jou als uitzendkracht? Wanneer jij gaat werken via 365Werk krijg jij een fase A, B of C contract. In de ABU cao staan alle regels omschreven die gelden voor deze contracten. Ga jij werken bij bijvoorbeeld een horeca onderneming in Groningen? Dan geldt voor jou waarschijnlijk de KNH cao. Wil jij weten welke cao voor jou geldt? Vraag dit dan aan jouw opdrachtgever.