Skip to content
terug Naar blog

WK voetbal tijdens kantoortijd

Afbeelding WK voetbal tijdens kantoortijd

Het WK begint zondag 20 november dan officieel. Best raar zo’n WK dat tussen 20 november en 18 december gespeeld wordt. Normaliter zijn we gewend dat het landentoernooi in de vakantie en ‘s avonds is, maar nu moet heel Nederland gewoon aan het werk. Vanwege de warmte in Qatar worden er ook wedstrijden om 11:00 uur gespeeld. Hoe zorg jij ervoor dat jij tijdens je kantoorbaan ‘gewoon’ naar het WK kan kijken?

Live uitgezonden

Zoals altijd worden alle duels live uitgezonden op de publieke omroep en kan er makkelijk via je device worden gestreamd via het internet. Wat zijn eigenlijk bij jou op het werk de regels als er een wedstrijd plaatsvindt? Mag jij deze wedstrijd live kijken en wat zijn je rechten tijdens werktijd? Hoe staat jouw werkgever hier tegenover?

Afspraak maken op het werk

Als er gekeken wordt naar wat de wet voorschrijft, dan is dat heel gemakkelijk: een werkgever is niet verplicht om werknemers naar een wedstrijd te laten kijken. Mocht je hier bijvoorbeeld echt werk van willen maken, kun je als werknemer proberen om duidelijke afspraken hierover te maken met je personeel. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat je wat eerder op kantoor komt, zodat je gewoon lekker voetbal kan kijken tijdens je ‘normale’ werktijd. Belangrijk hierbij is dat het natuurlijk niet ten koste gaat wat betreft de kwaliteit van het werk. Ook als je belangrijke afspraken hebt staan, is het niet slim om naar het Nederlands elftal te gaan kijken. Wanneer je een kantoorfunctie hebt is het natuurlijk ook makkelijker om te schuiven in tijden dan wanneer je in een callcenter of supermarkt werkt.

Oplossingen

Als we nu eens gaan kijken naar welke oplossingen er te verzinnen zijn dan komen we op de volgende oplossingen.

  • Verlof aanvragen: als je een echte sportfanaat bent en helemaal niks wil missen, kan je natuurlijk verlof aanvragen bij je werkgever. Dit moet gezien de bezetting natuurlijk wel allemaal passen, anders is er de kans dat je verzoek wordt afgekeurd.
  • Andere tijden werken: in overleg met je werkgever kan er bepaald worden dat je andere tijden gaat werken. Je kan voor of na kantoortijd je uren inhalen en zo alsnog op je normale hoeveelheid uren komen.
  • Doe iets speciaals op kantoor: hebben jullie op kantoor nog een beamer over en kan deze als groot scherm worden ingezet? Door deze beamer op te hangen stimuleer je de mensen om af en toe even naar de wedstrijd te kijken, terwijl je ook gewoon verdergaat met je werkzaamheden.
  • Bestel lekkere hapjes: een WK komt een keer in de vier jaren voor; best speciaal dus. Maak er van de mogelijkheid dan ook gebruik van om je werknemers te plezieren met extra lekkere hapjes. Iedereen wordt toch extra gemotiveerd om aan het werk te gaan als er lekkere snacks voorgeschoteld worden?

Hopelijk is het op deze manier voor jou als werkgever/werknemer ook duidelijk hoe jullie op kantoor om kunnen gaan met de spanning en werktijden tijdens het WK-voetbal!