Skip to content
terug Naar blog

Prinsjesdag 2023: een korte samenvatting

Afbeelding Prinsjesdag 2023: een korte samenvatting

Het is weer de derde dinsdag van september, en dat betekent: Prinsjesdag! Op deze dag zal Koning Willem-Alexander de troonrede voordragen en de begroting en beleidsplannen voor 2024 bekendmaken. Hierin staan natuurlijk ook een heleboel zaken die voor jou belangrijk zijn om te weten. We nemen jou mee in de grootste veranderingen!

Dit verandert er qua inkomsten en uitgaven voor jou!

  • Het kabinet trekt 2 miljard euro uit om mensen met een laag inkomen te helpen. Dit zorgt ervoor dat er minder mensen in armoede terecht komen.
  • Daarnaast wordt er 750 miljoen euro geïnvesteerd in een verhoging van de huurtoeslag. Dit betekent concreet dat de huurtoeslag met maximaal 416 euro per jaar wordt verhoogd.
  • Een derde maatregel omvat de verhoging van de arbeidskorting met 115 euro. Hierdoor zullen werkende mensen iets minder inkomstenbelasting betalen. Aan de andere kant zullen mensen met een hoger inkomen juist meer belasting moeten afdragen, aangezien ze iets eerder in de hogere belastingschijf terechtkomen.
  • Bovendien blijven gratis maaltijden op basisscholen en middelbare scholen volgend jaar beschikbaar. Ongeveer 1.600 scholen met veel leerlingen uit gezinnen met een lager inkomen profiteren hiervan.
  • Een andere positieve ontwikkeling is dat ongeveer 6.500 huishoudens, die onbedoeld onder het bijstandsminimum vallen als gevolg van het toeslagenbeleid, vanaf volgend jaar compensatie kunnen ontvangen van hun gemeente. Dit is bedoeld om hen te helpen bij financiële problemen die zijn ontstaan door dit beleid.

Dit verandert er qua energiekosten voor jou in 2024

  • Tijdelijk noodfonds energie: Het fonds dat mensen met een laag inkomen helpt om hun hoge energierekening te betalen, blijft volgend jaar bestaan.
  • Prijsplafond voor stroom en gas: Het maximumtarief voor elektriciteit en gas verdwijnt aan het begin van volgend jaar. De meeste mensen hebben echter al lagere tarieven dan dit maximum.
  • Belasting op gas stijgt, belasting op stroom daalt: De belasting op aardgas gaat omhoog met ongeveer 10 cent per kubieke meter, terwijl de belasting op elektriciteit met 2 cent per kilowattuur daalt. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit een stijging van de energierekening met ongeveer 90 euro per jaar.
  • Accijns op brandstof: Wat er met de brandstofaccijns gebeurt, is nog onzeker. Er zijn plannen om de benzineprijs met 21 cent per liter te verhogen, maar de Tweede Kamer kan dit nog veranderen.

Dit verandert er qua zorgkosten voor jou in 2024

  • Zorgverzekering wordt duurder: Volgend jaar betaal je naar verwachting gemiddeld 149 euro per maand voor je basiszorgverzekering. Dat is 12 euro meer dan dit jaar. Maar let op, de definitieve prijzen worden bepaald door de zorgverzekeraars en komen later dit jaar.
  • Zorgtoeslag gaat omlaag: De maximale zorgtoeslag wordt volgend jaar lager. Dit jaar was het maximaal 154 euro per maand, maar in het komende jaar wordt dit maximaal 127 euro.

Dit verandert er qua overige-kosten voor jou in 2024

  • Reiskostenvergoeding stijgt: werkgevers mogen hun personeel vanaf volgend jaar 23 cent per kilometer geven voor reiskosten, zonder dat er belasting over moet worden betaald. Dit was eerder 21 cent.
  • Accijns op tabak en alcohol gaat omhoog: De prijzen van sigaretten en shag gaan omhoog vanaf 1 april. Een pakje sigaretten kost dan 10,70 euro en shag wordt 24,14 euro voor 50 gram. De belasting op alcohol stijgt ook.
  • Meer belasting voor vermogende mensen: Rijke mensen moeten volgend jaar wat meer belasting betalen. Het bedrag dat je belastingvrij mag hebben (heffingvrije vermogen) stijgt niet mee met de prijsstijgingen. Ook gaat het belastingtarief in box 3 omhoog van 32 naar 34 procent.

Wil jij nog verder op de hoogte zijn van alle andere veranderingen? Lees dan alles op de site van de Rijksoverheid over de miljoenennota en de rijksbegroting