Skip to content
terug Naar blog

Minimumloon voor zzp'ers per 2021

Afbeelding Minimumloon voor zzp'ers per 2021

Het kabinet wil tegengaan dat mensen werken voor een bedrag waar ze niet rond van kunnen komen. De insteek is dan ook; wie voltijd werkt, moet van die inkomsten kunnen leven.

Op dit moment is hier voor een gedeelte van de zzp-huishoudens geen sprake van; 8,6% van de zzp-huishoudens had in 2017 een inkomen onder het bestaansminimum. Door de lage tarieven van sommige zzp'ers is het voor hun onmogelijk om te sparen voor eventuele werkloosheid en om zich te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Hierdoor loopt deze groep extra risico.

Om te voorkomen dat er een groep werkende armen ontstaat stelt het kabinet per 2021 een minimumtarief in voor zzp'ers. Het minimumtarief komt te liggen op €16 per uur. Dit tarief gaat gelden voor alle zzp'ers. Dus zowel voor mensen met zakelijke klanten als particuliere klanten. Daarnaast gaat dit tarief gelden voor alle uren die een zzp'er aan een opdracht besteedt, dus ook voor de administratie. Wel is dit exclusief directe kosten zoals kosten voor materiaal. Dit komt dus nog bovenop het minimumtarief.

Hoge tarieven

Heeft een zzp'er een tarief boven €75 per uur? Dan gaat het kabinet ervan uit dat deze persoon kan sparen voor werkloosheid en pensioen en zich kan verzekeren. Daarnaast wil het kabinet deze groep meer ruimte geven om te ondernemen. Vanuit deze gedachte kunnen zzp'ers met een hoog tarief, dus boven €75 per uur, straks kiezen voor een zelfstandigenverklaring. Dit is een overeenkomst tussen de zzp'er en zijn opdrachtgever waarmee er wordt afgesproken dat de zzp'er echt als zelfstandige aan het werk gaat. De voorwaarden voor deze zelfstandigenverklaring? De zzp'er is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en de opdracht duurt maximaal een jaar. Het voordeel van deze verklaring is dat ze zeker zijn dat ze geen naheffingen krijgen zoals loonheffing en dat ze zoveel mogelijk zekerheid krijgen over arbeidsrechtelijke gevolgen, pensioen en cao-bepalingen.

Webmodule

Wanneer mag een opdracht als zzp'er worden uitgevoerd? Om deze vraag te kunnen beantwoorden wordt er een webmodule getest. Aan de hand van een paar (online) vragen kan je er zo gemakkelijk achter komen of de opdracht uitgevoerd mag worden door een zzp'er. Op dit moment zijn ze deze webmodule nog aan het testen. Er zijn nog geen resultaten bekend.