Skip to content
terug Naar blog

Discriminatie in vacatures

Afbeelding Discriminatie in vacatures

Mensen die denken dat er geselecteerd wordt op basis van leeftijd of afkomst. Of mensen die dit al eerder hebben meegemaakt en bang zijn dat dit weer zal gebeuren. Vandaag bespreken we dit onderwerp met jullie en leggen we uit waar wij wel en niet op mogen selecteren!

Waar mag je niet op selecteren?
Een werkgever mag een sollicitant op een aantal aspecten niet beoordelen. Dit zodat alle sollicitanten dezelfde kans maken op een baan. De aspecten waar een werkgever de sollicitant niet op mag beoordelen zijn:

  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Afkomst
  • Geaardheid
  • Zwangerschap
  • Handicap of ziekte
  • Burgerlijke staat

Wanneer mag je wel specifiek onderscheid maken?
Er zijn momenten dat een werkgever wel rekening mag houden met bepaalde eisen. Dit mag alleen wanneer het gaat om functiegerelateerde eisen. Bijvoorbeeld wanneer je solliciteert voor de functie van chauffeur. Dan moet je in het bezit zijn van een rijbewijs. De werkgever mag in zo'n situatie wel selecteren op het feit dat je een rijbewijs hebt of niet. Daarnaast mag er in een vacature wel een bepaald niveau gevraagd worden, zoals junior of senior. Ook mag er specifiek om een student gevraagd worden wanneer het gaat om een stageplek.

Wat kan je doen wanneer je je gediscrimineerd voelt?
Heb je het gevoel dat je door iemand wordt beoordeeld op basis van bijvoorbeeld je geslacht, leeftijd, afkomst, geaardheid of burgerlijke staat? Dan is het altijd goed om dit aan te geven bij die persoon. Daarnaast kan je een procedure starten bij het College voor de Rechten van de Mens. Zij behandelen discriminatieklachten en voeren een onderzoek uit. Dit geldt niet alleen wanneer je je gediscrimineerd voelt rondom werk, maar ook als het gaat over wonen, school, uitgaan of sporten!

Hoe gaan we discriminatie tegen?
Het College voor de Rechten van de Mens en de Inspectie SZW werken samen met een bedrijf dat data over de arbeidsmarkt verzamelt. Zij werken aan een algoritme dat discriminatie op grond van leeftijd, geaardheid, afkomst of religie kan herkennen. Dit algoritme kan ervoor zorgen dat zulke vacatures naar voren komen zodat hier iets aan gedaan kan worden.