Skip to content
terug Naar blog

Gefeliciteerd, je eerste baan! Maar op welke geldzaken moet je nu letten?

Afbeelding Gefeliciteerd, je eerste baan! Maar op welke geldzaken moet je nu letten?

Ruim 25% van de 365'ers is bij 365Werk begonnen met hun eerste baan na hun studie. Officieel 'student af' en klaar om eigen geld te verdienen. Maar het hebben van een vast inkomen en de switch van student naar werkende brengt natuurlijk ook veranderingen met zich mee. Je hebt geen recht meer op studiefinanciering en die fijne studenten OV moet je ook stopzetten.

Doordat je nu een inkomen hebt vanuit je eerste baan betekent dit ook iets in je rechten. Deze zetten we graag voor je op een rij, zodat je niet voor vervelende verassingen komt te staan!

  1. Als student had je misschien wel een zorgverzekering via je ouders afgesloten. Doordat je nu financieel onafhankelijk bent is dit een belangrijk onderdeel wat je toch echt zelf af zou moeten sluiten. Is je werkgever aangesloten bij een collectieve zorgverzekering? Dan kan je korting krijgen op je zorgverzekering. Maar let op; dit betekent niet dat dit de goedkoopste/beste verzekering is voor jouw situatie.
  2. Niet alleen je zorgverzekering had je misschien via je ouders afgesloten, maar ook je aansprakelijkheid- en inboedelverzekering. Vanaf het moment dat je aan het werk gaat bij je eerste baan moet je deze zelf afsluiten (en betalen). Doe je dit niet? Dan ben je ook niet verzekerd.
  3. YES, je eerste loon is binnen! Je inkomen wijzigt in 1 klap en wat is dat lekker! Maar wat goed is om te weten; hoe hoger je inkomen is, hoe minder recht je op alle toeslagen hebt. Als student ontving je zorgtoeslag en misschien ook wel huurtoeslag. Nu je werkt en een hoger jaarinkomen hebt zijn dat de toeslagen waar je waarschijnlijk geen of minder recht op hebt. Geef je je inkomen niet op tijd aan via www.mijntoeslagen.nl en blijf je het volledige bedrag ontvangen? Dan krijg je aan het eind van het jaar een flinke rekening binnen. Wil je dit voorkomen? Geef dan een schatting aan van wat je dat jaar denkt te gaan verdienen zodat je niet te veel ontvangt! Blijkt achteraf dat je toch minder hebt verdiend? Dan kan je dat gewoon terugvragen.
  4. De laatste tip is misschien de meest logische tip, maar zorg ervoor dat je je loonheffingskorting aan hebt staan wanneer je aan het werk gaat. Hiermee krijg je korting op de loonheffing die je moet betalen. Wil je meer weten over hoe loonheffingskorting precies werkt? Wij schreven hier een blog over!