Skip to content
terug Naar blog

Werk jij thuis? Maak een back-up!

Afbeelding Werk jij thuis? Maak een back-up!

Thuiswerken, het grootste deel van Nederland doet het in verband met het coronavirus. De meeste thuiswerkers gaan aan de slag vanaf zijn of haar laptop, maar wat als er iets verkeerd gaat? Dat kan jij voorkomen! Met een back-up voorkom je dat belangrijke gegevens op jouw computer of laptop verloren gaan. Het is als het ware een reservekopie die van pas komt als er iets onverwacht mis gaat. Het is dus erg belangrijk om een back-up te maken nu heel veel Nederlanders noodgedwongen thuiswerken, zodat verloren informatie weer teruggehaald kan worden en jij kan verder werken vanaf dit herstelpunt.
Nu je weet wat een back-up is en waar deze goed voor is, wil je waarschijnlijk ook weten wat belangrijk is bij het maken van een back-up. Wij hebben daarom voor jou de beste tips en tricks op een rijtje gezet om thuis jouw eigen back-up te creëren en deze zo veilig mogelijk te maken.

Back-uplocatie

Jij kan uit twee soorten opslagruimtes kiezen wanneer je een back-up maakt: online of lokaal. Allebei de opties hebben hun voor- en nadelen. Als je het echt goed wilt doen, schakel je beide opslagruimtes in. Dit raden wij dan ook aan! Online back-ups worden in de Cloud opgeslagen en dus niet op jouw apparaat. Je kan op deze manier de bestanden dus ook via een ander apparaat bereiken, zolang je maar internetverbinding hebt. Een online back-up duurt echter wel langer omdat beide schijven zich niet op dezelfde plaats bevinden zoals bij een lokale back-up. Een lokale back-up houdt in dat jij toegang hebt tot de bestanden en het medium waarop ze zijn op geslagen, zoals een harde schijf, USB of DVD. Het grote pluspunt van lokale back-ups is dat je meer bestanden kan kopiëren zonder je maximale internethoeveelheid te overschrijden.

Updates

Je hebt vast wel eens jouw mobiele telefoon, laptop of website ge-update. LET OP: Maak voordat jij een update uit gaat voeren altijd een back-up van al jouw (belangrijke) documenten, zodat je voorkomt deze bestanden te verliezen tijdens de update. Dit geldt ook wanneer de voorgaande updates zonder problemen goed waren verlopen. Er bestaat namelijk een kans dat de update niet zo vlekkeloos verloopt als dat jij had gehoopt. Er kunnen bijvoorbeeld door een hack, virus of door een fout in een update problemen ontstaan.

Wachtwoord

Nu jij, net zoals een groot deel van de rest van Nederland, thuis werkt is het belangrijk dat je zorgvuldig en veilig omgaat met jouw zakelijke bestanden. Thuis loop je daar toch meer risico mee dan wanneer jij op kantoor werkt. Wanneer het gaat om het schrijven van een blog, schoolopdracht of berichtje aan je oma is er nog niet zo veel aan de hand. Maar op het moment dat je data als klantgegevens gaat gebruiken, wordt het een ander verhaal. Als jij van deze bestanden een back-up maakt, kan je deze beveiligen met een wachtwoord zodat alleen jij deze kan inzien. Onbevoegden die de back-up toch op de een of andere manier in handen hebben gekregen, kunnen deze dan niet openen.