Skip to content
terug Naar blog

Op zoek naar een baan? Solliciteer digitaal!

Afbeelding Op zoek naar een baan? Solliciteer digitaal!

Het coronavirus, iedereen heeft er op de een of andere manier wel mee te maken. De een werkt thuis, de ander werkt harder en meer door een vitaal beroep en je hebt nog mensen die misschien wel hun baan zijn verloren door deze crisis. Maar don’t worry, veel bedrijven zoeken gelukkig, digitaal, door!

Normaal gesproken ga je bij een sollicitatiegesprek langs bij de werkgever of een uitzendbureau zoals wij, 365Werk. Vanwege de aangescherpte maatregelen door het coronavirus kan dat in deze tijden niet meer. Gelukkig bestaat daar in de 21e eeuw een oplossing voor, digitaal solliciteren. Ook bij 365Werk kan jij online jouw sollicitatiegesprek voeren om weer aan de slag te kunnen gaan. Momenteel is dit zo goed als de enige optie om aan een baan te komen. Het is even wennen, maar doordat bedrijven in deze tijd heel snel omschakelen werkt het wel!

Maar waar moet je nou op letten bij een sollicitatiegesprek via bijvoorbeeld Skype, Microsoft Teams of Zoom? Easy! Wij hebben voor jou een aantal tips op een rijtje gezet zodat jij met het volste vertrouwen jouw digitale sollicitatiegesprek in gaat.

Dress for succes!

Hoe verleidelijk het ook is om je pyjamabroek aan te houden, zorg ervoor dat je er hetzelfde uitziet als dat jij naar een ‘normaal’ sollicitatiegesprek gaat. Vermijd felle kleuren en drukke prints, deze leiden af en zijn wazig te zien in beeld.

Maak oog-/ schermcontact

Het gesprek is dan wel digitaal, toch is het belangrijk om goed oogcontact te maken met jouw gesprekspartner. Dit doe je door recht in de camera te kijken en NIET naar je eigen gezicht op het scherm!

Rustige omgeving

Een professionele setting is erg belangrijk tijdens een digitale sollicitatie. Zorg er voor dat je in een ruimte zit zonder afleiding wanneer jij jezelf filmt. Het liefste met een effen of neutrale achtergrond, dit creëert een zakelijke uitstraling.

Ga goed om met technische problemen

Tijdens een videogesprek kan het nog wel eens voorkomen dat de verbinding wegvalt of dat er ruis ontstaat. Heb je hierdoor iets niet goed verstaan? Vraag je gesprekspartner dan om te herhalen wat er is gezegd. Op deze manier voorkom je dat jij belangrijke informatie mist. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw apparatuur hebt getest voor het sollicitatiegesprek van start gaat.

Last but not least: Sluit goed af

Stel vragen als er nog onduidelijkheden voor jou zijn en bedank jouw gesprekspartner voor zijn of haar tijd. Bevestig ook eventuele vervolgstappen! Let op: Ophangen en je camera uitzetten zijn twee verschillende dingen! Zorg er dus voor dat je op de juiste manier afsluit. Oefen dit als je niet precies weet hoe je dit in één keer goed doet.

Veel succes!