Skip to content
terug Naar blog

Duizenden Nederlanders verloren hun baan

Afbeelding Duizenden Nederlanders verloren hun baan

Duizenden Nederlanders staan op straat!

Het is sinds 2014 niet meer voorgekomen, de sterkste daling in 6 jaar. Het aantal werkenden in Nederland is in 1 maand met 17.000 afgenomen stelt het CBS. Een van de grootste oorzaken voor deze daling is, zoals je misschien al ziet aankomen, de coronacrisis. Tegelijkertijd heeft het UWV het vorige maand ook druk gehad. Als een flexwerker zijn baan verliest, kan hij of zij namelijk een WW-uitkering aanvragen.

Het CBS constateert dat van de mensen van 15 tot 75 jaar met betaald werk vorige maand het percentage is gedaald naar 69,1%, waar dit in januari en februari nog 69,3% was. Niet iedereen die stopt met werken wordt natuurlijk werkloos, want meestal heb je al gauw weer een nieuwe baan op de loer liggen. Echter, in maart waren er naar verhouding veel mensen gestopt met werken die vervolgens niet op zoek gingen naar een andere baan of die niet direct weer beschikbaar waren voor een nieuwe baan. Dit gegeven is te koppen aan de coronacrisis. Veel mensen die nu hun werk verliezen, wachten met het zoeken naar een nieuwe baan tot de coronamaatregelen die de overheid heeft opgesteld weer worden versoepeld.

Ook klopten Nederlanders in maart massaal aan bij de uitkeringsinstantie UWV voor een WW-uitkering. Jouw werkgever kan vanwege het coronavirus besluiten de tijdelijke contracten niet meer te verlengen. Wanneer je op dat moment werkloos wordt, kan je een WW-uitkering aanvragen. In maart is het aantal nieuwe WW-uitkeringen in vergelijking met februari fors gestegen. Met 11 duizend nieuwe uitkeringen in maart betekent dat een stijging van 42,3%. De grootste stijging vond plaats in de horeca, omdat deze sector hard wordt getroffen door de overheidsmaatregelen om de verdere spreiding van de coronacrisis tegen te gaan. Daarnaast worden ook uitzendbedrijven en de cultuursector hard getroffen. Vooral mensen jonger dan 25 jaar namen vorige maand de toevlucht tot de WW. Bekijk of je in aanmerking komt voor een WW-uitkering in de tijd van corona.