Vanaf 1 juli langer partnerverlof!
Lot Statema
Er staat een cultuuromslag voor de deur: Vanaf vandaag, 1 juli 2020, komt er een aanvullend partnerverlof bij. Partnerverlof wordt ook wel geboorte-, kraam- of vaderschapsverlof genoemd. De twee dagen vrij zijn vanaf vandaag verleden tijd. Maar wat gaat er precies gebeuren en wat zijn de gevolgen daarvan? Wij zetten dit voor jou op een rijtje!
Hoe zat het voor 1 juli 2020?
1 keer 1 week vrij, zo ziet het partnerverlof er sinds 1 januari 2019 uit. Werkt de partner 6 uur per dag en 5 dagen in de week? Dan krijgt hij of zij 5 x 6 = 30 werkuren verlof. Deze verlofdagen kan de partner naar eigen wensen opnemen mits dit binnen de 4 weken valt na de geboorte van het kind. De werkgever betaalt dan het loon tijdens het verlof volledig door. Maar hoe zit dit verlof eruit vanaf vandaag?
Aanvullend partnerverlof vanaf 1 juli 2020!
Per 1 juli 2020 wordt het geboorteverlof flink uitgebreid. Niet 1 keer 1 week vrij, maar 5 keer 1 week vrij! Partners kunnen nu maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Het grote verschil is dat tijdens dit verlof geen salaris wordt gegeven, maar een uitkering van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Als jouw kind op of na 1 juli 2020 geboren wordt heb jij al recht op dit aanvullend verlof. Ook heb jij langer de tijd om het verlof op te nemen. In plaats van binnen 4 weken moet dit nu binnen 6 maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen.
UWV-regeling in plaats van salaris
Er wordt tijdens het aanvullend geboorteverlof dus geen salaris meer uitbetaald door de werkgever, hierdoor heeft hij of zij geen loonkosten meer. Werkgevers moeten voor hun werknemers voor de verlofperiode een uitkering aanvragen bij het UWV. Deze uitkering bestaat uit maximaal 70% van het dagloon van de werknemer. Werkgevers mogen de uitkering zelf houden als zij zelf het loon doorbetalen tijdens de verlofperiode van de werknemer.