Skip to content
terug Naar blog

Prinsjesdag 2020; Een korte samenvatting

Afbeelding Prinsjesdag 2020; Een korte samenvatting

De derde week van september is weer aangebroken, Prinsjesdag stond weer voor de deur! Een dag voor in de geschiedenisboeken. De afgelopen tijd was moeilijk voor veel mensen. Sommigen zijn hun baan kwijt geraakt omdat hun werkgever hun loon niet meer kon betalen en zelfstandigen kregen minder opdrachten. Corona heeft ook gevolgen voor de Miljoenennota. De regering dacht dat er dit jaar geld over zou blijven en dat de economie zou groeien, maar het is anders gegaan dan verwacht. De economie is gekrompen en we moeten extra geld lenen om de economie te stimuleren. Koning Willem Alexander sprak daarover in de troonrede: “De regering maakt in deze onzekere tijd niet de keuze te bezuinigen, maar juist te investeren in baanbehoud, goede publieke voorzieningen en een sterkere economische structuur en een schoner land nu en straks. Op die pijlers rusten de plannen van de regering voor het komende jaar”. In deze blog zetten wij een aantal belangrijke punten uit de Miljoenennota voor jou op een rijtje.

Veranderingen die je merkt in je portemonnee

 • Het lage vennootschapsbelastingtarief wordt verlaagd van 16,5% naar 15%. Bovendien gaan meer MKB-bedrijven dit lagere tarief in de komende jaren betalen. Het lage tarief zal vanaf 2021 gelden voor winsten tot €245.000 in plaats van €200.000. Deze grens wordt in 2022 verder verhoogd naar €395.000.
 • De verhoging van de arbeidskorting wordt een jaar naar voren gehaald zodat werken komend jaar meer gaat lonen. Dit komt bovenop een al eerder geplande verhoging voor 2021 waardoor zowel werknemers als zelfstandigen hiervan profiteren. Daarnaast wordt ook de algemene heffingskorting met een extra €22 verhoogd, boven de al geplande €60.
 • De aangekondigde verlaging van het hoge tarief van de vennootschapsbelasting gaat niet door. Door dit tarief op 25% te houden creëert het kabinet financiële ruimte om de economie te versterken.
 • Vanaf 2021 stimuleert het kabinet bedrijven om investeringen te doen met een nieuwe investeringskorting, de BIK (baan gerelateerde investeringskorting). Als bedrijven dan een investering doen krijgen ze een korting die ze kunnen verrekenen via de loonheffing.
 • Vanaf 2021 betalen spaarders en kleine beleggers met een vermogen tot €50.000 (of €100.000 met fiscaal partner) geen belasting meer over dat vermogen. Het tarief van de belasting gaat echter wel iets omhoog, van 30% naar 31%. Hierdoor daalt het aantal kleine spaarders en beleggers dat box 3-belasting betaalt met bijna 1 miljoen mensen. Het gevolg hiervan is dat iedereen met spaargeld of belegd vermogen tot €220.000 (of €440.000 met fiscaal partner) daarover minder belasting gaat betalen.
 • De zelfstandigenaftrek wordt verder verlaagd. Het kabinet compenseert dit, zodat de meeste zelfstandigen er volgend jaar nog steeds op vooruit gaan.

Investeringen vanuit het kabinet

 • Oprichting Nationaal Groeifonds: €20 miljard voor de komende 5 jaar.
 • Voor woningbouw: €295 miljoen in 2021.
 • Om werken in de zorg aantrekkelijker te maken: elk jaar €30 miljoen extra naar de zorg.
 • De justitiële en asielketen: €356 miljoen elk jaar om meer zaken te kunnen behandelen.
 • Aanvullend sociaal pakket: €1,4 miljard voor o.a. een goede begeleiding van werk(loosheid) naar werk, bij- en omscholing, de aanpak van jeugdwerkloosheid en de bestrijding van armoede en schulden.

Ben jij benieuwd wat Prinsjesdag doet met jouw koopkracht voor 2020? Bereken het via de tool!