Skip to content
terug Naar blog

Fooi in de horeca: de ongeschreven regels en tips

Afbeelding Fooi in de horeca: de ongeschreven regels en tips

Wil jij jouw dankbaarheid tonen voor de uitstekende service die je hebt ontvangen tijdens het dineren? Dan is fooi geven een mooie manier om dat te doen! In deze blog bespreken we alles wat jij moet weten over fooi in de horeca, inclusief de ongeschreven regels en handige tips.

Wat is fooi?

Fooi is een extraatje dat je geeft aan het horecapersoneel als beloning voor hun inzet en vriendelijkheid. Hoewel het geven van een fooi niet verplicht is in Nederland, wordt het wel als beleefd beschouwd. Het is een mooie manier om jouw waardering te tonen voor de goede service die je hebt ontvangen. Benieuwd naar de andere voordelen? Lees de tien redenen waarom jij in de horeca wilt werken!

Hoeveel fooi moet je geven?

Er is geen vaste richtlijn voor het geven van fooi, maar over het algemeen wordt een bedrag tussen de 5% en 10% van de totale rekening als gepast beschouwd. Als je bijzonder tevreden bent over de service, kun je ook besluiten om meer fooi te geven. Maar onthoud wel dat fooi een extraatje is en geen vervanging voor een fatsoenlijk salaris.

Is het verplicht om fooi te geven?

Nee, het geven van fooi is niet verplicht. Als je niet tevreden bent over de service, kun je ervoor kiezen om geen extraatje te geven. Maar als je wel tevreden bent, is het geven van fooi een mooie manier om het personeel te bedanken.

Hoe wordt de fooi verdeeld onder het personeel?

De manier waarop de fooi wordt verdeeld, kan verschillen per horecagelegenheid. In sommige gevallen wordt de fooi verdeeld onder al het personeel, terwijl in andere gevallen de persoon die de service heeft verleend de fooi mag houden. Wil je een individuele medewerker belonen voor zijn of haar uitstekende service, dan kun je het beste de fooi rechtstreeks aan die persoon geven.

Kun je fooi geven via een pinbetaling?

Ja, steeds meer horecagelegenheden bieden de mogelijkheid om fooi via een pinbetaling te geven. Je kunt dan kiezen voor een vast percentage of een vast bedrag dat wordt toegevoegd aan de totale rekening. Dit is handig als je geen contant geld bij je hebt, maar toch graag fooi wilt geven.

Het geven van fooi in de horeca is een mooie manier om je dankbaarheid te tonen voor goede service. Een bedrag tussen de 5% en 10% van de totale rekening wordt meestal als gepast gezien, maar het is aan jou om te bepalen welk bedrag je wilt geven. Onthoud dat fooi een extraatje is en geen verplichting. Wil jij nou ook in de horeca aan het werk en wil jij ook een extraatje ontvangen op jouw werkplek? Bekijk dan al onze horeca vacatures!

Lees ook