Skip to content
terug Naar blog

Vanaf welke leeftijd mag je werken?

Afbeelding Vanaf welke leeftijd mag je werken?

Je wilt je eigen geld verdienen, werkervaring opdoen of je ouders willen graag dat je een bijbaantje zoekt. Maar vanaf welke leeftijd mag je eigenlijk werken? Hoe zit het met werktijden en waarom zijn er zo veel regels in Nederland? Je vindt het antwoord op al je vragen in dit blogartikel!

Nederlandse regels

Werken is voor veel volwassenen en jongeren een belangrijk onderdeel van het leven. Het biedt niet alleen financiële voordelen, maar kan ook bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling en het opdoen van waardevolle ervaringen. Er zijn in Nederland wettelijke afspraken gemaakt om te zorgen dat jongeren niet te zwaar of gevaarlijk werk doen. Zo worden hun rechten en veiligheid gewaarborgd. Maar hoe zit dat precies?

13 of 14 jaar? Dit moet je weten!

Laten we beginnen met de jongste groep: 13- en 14-jarigen. Jongeren uit deze leeftijdsgroep mogen alleen lichte werkzaamheden doen, zoals oppassen, vakken vullen of het verzorgen van krantenwijken. Deze werkzaamheden mogen alleen na schooltijd of in de vakantie worden uitgevoerd, en niet langer dan twee uur per dag en twaalf uur per week. Ook is het niet toegestaan om te werken na 19.00 uur. Een belangrijk punt om te noemen is dat kinderen van 13 en 14 jaar niet zomaar aan het werk mogen. Er moet toestemming zijn van de ouders of wettelijke vertegenwoordigers en de werkgever moet een verklaring hebben van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Dit geldt ook voor kinderen die willen werken in een bedrijf van ouders of familieleden.

Overdag werken

15-jarigen mogen al wat meer werken. Zij mogen in de vakantie maximaal acht uur per dag en 40 uur per week werken, en op schooldagen maximaal twee uur per dag en twaalf uur per week. Ook voor deze groep geldt dat werken na 19.00 uur niet is toegestaan. Vind je het leuk om met mensen te werken en houd je van afwisseling? Dan is werken in de daghoreca als afwasser of bedieningshulp écht iets voor jou! Handig om te weten is dat je als jongere onder de achttien jaar niet mag werken op plekken waar alcohol wordt geschonken.

‘s Avonds ook aan de bak

Vanaf 16 jaar mogen jongeren nog meer werken, namelijk maximaal negen uur per dag en 45 uur per week. Het gemiddelde aantal uren dat ze per week mogen werken, is beperkt tot 40 uur over een periode van vier weken. Vanaf 16 jaar mogen jongeren ook 's avonds werken, maar niet later dan 23.00 uur. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als kassamedewerker, in de (avond)horeca of in de productie en logistiek.

Werkervaring opdoen naast je studie

Voor jongeren tussen de 16 en 18 jaar zijn er ook speciale regels voor bepaalde soorten werk. Zo mogen zij niet werken met gevaarlijke stoffen en mogen zij geen werk doen dat schadelijk is voor hun gezondheid of ontwikkeling, zoals werkzaamheden waarbij zij worden blootgesteld aan extreme temperaturen, geluid of trillingen. Daarnaast mogen jongeren onder de 18 jaar niet werken in de horeca na 00.00 uur. Je kunt dus na je werkdag nog gewoon een feestje meepakken. Maar zorg je wel dat je de volgende dienst die je draait, weer fit bent?

Voor jongeren onder de 18 jaar gelden ook nog speciale regels als het gaat om werken op zondag of 's avonds. Zij mogen bijvoorbeeld niet werken tussen 22.00 uur en 06.00 uur en hebben recht op extra rusttijden als zij op zondag werken. In deze leeftijdscategorie kun je steeds meer in nieuwe branches werken. Zo kun je naast je studie techniek of beveiliging al ervaring opdoen in het werkveld. Dat staat nog ‘ns goed op je cv!

Voordelen van een bijbaan

Het verdienen van je eigen geld is misschien je grootste motivatie om een baan te zoeken. Maar had je al aan deze voordelen gedacht?

Werkervaring opdoen

Werken helpt je om waardevolle werkervaring op te doen en te leren over verschillende beroepen en industrieën. Hierdoor kun je ontdekken wat je leuk vindt en wat je sterke en zwakke punten zijn. Vroeg starten met werken door middel van een bijbaan staat vaak goed op je cv.

Professionele vaardigheden

Door te werken kun je verschillende vaardigheden opdoen die van pas kunnen komen in je toekomstige carrière. Denk hierbij aan communicatie, teamwork, leiderschap, time-management en probleemoplossend vermogen.

Sociale vaardigheden

Werken kan ook helpen bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden, zoals het omgaan met verschillende soorten mensen en het opbouwen van relaties met collega's. Dit draagt ook bij aan het opbouwen van een netwerk.

Persoonlijke ontwikkeling

Werken kan bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Je leert verantwoordelijkheid te nemen, zelfstandig te werken en beslissingen te nemen. Dit kan je zelfvertrouwen vergroten en helpt je volwassen te worden.

Kennismaking met verschillende culturen

Bij sommige banen, vooral in de horeca- of dienstverleningssector, kan het zijn dat je in contact komt met mensen uit verschillende culturen en achtergronden. Dit leert je begrip en respect tonen voor andere culturen.

Dé vacature voor jou

Op onze website vind je een breed aanbod aan vacatures, óók voor een bijbaan. Ben jij graag met andere mensen, heb je energie voor tien en houd je van gezellige werkdagen? Dan is een baan in de horeca wat voor jou! Run bijvoorbeeld een heel terras in de bediening of zorg dat het servies spic en span is als afwasser. Zet je liever je beste beentje voor als vakkenvuller in een supermarkt of tover je een brede glimlach tevoorschijn als kassamedewerker? Ook dan hebben we een passende vacature voor je. Heb je nog niet gevonden wat je leuk vindt? Geen zorgen. In welke sector je ook een baan zoekt: bij 365Werk werk jij altijd zoals jij dat wilt!

Ontdek de branche die bij jou past!
Branche Schoonmaak

Branche Horeca

Branche Callcenter

Branche Detailhandel

Branche Techniek

Branche Sales

Branche Marketing

Branche ICT

Branche Juridisch

Branche HR

Branche Beveiliging

Branche Productie en Logistiek

Branche Administratie

Branche Financieel

Branche Management