Skip to content
terug Naar blog

Vanaf welke leeftijd mag je werken?

Afbeelding Vanaf welke leeftijd mag je werken?

Je wilt je eigen geld verdienen, werkervaring opdoen of je ouders willen graag dat je een bijbaantje zoekt. Maar vanaf welke leeftijd mag je eigenlijk werken? Hoe zit het met werktijden en waarom zijn er zoveel regels in Nederland? In dit blogartikel beantwoorden we al je vragen over vanaf welke leeftijd je mag werken en geven we extra tips om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Nederlandse regels voor werken op jonge leeftijd

Werken is een belangrijk onderdeel van het leven voor zowel volwassenen als jongeren. Het biedt niet alleen financiële voordelen, maar draagt ook bij aan persoonlijke ontwikkeling en het opdoen van waardevolle ervaringen. In Nederland zijn er strikte regels om te voorkomen dat jongeren te zwaar of gevaarlijk werk doen. Deze regels zijn bedoeld om hun rechten en veiligheid te waarborgen. Maar hoe zit dat precies met de leeftijden?

Werken Vanaf 13 of 14 Jaar

Laten we beginnen met de jongste groep: 13- en 14-jarigen. Jongeren van deze leeftijd mogen alleen lichte werkzaamheden doen, zoals oppassen, vakken vullen of het verzorgen van krantenwijken. Deze werkzaamheden mogen alleen na schooltijd of in de vakantie worden uitgevoerd, en niet langer dan twee uur per schooldag en twaalf uur per schoolweek. In vakantieweken mogen zij maximaal zeven uur per dag en 35 uur per week werken. Het is niet toegestaan om na 19.00 uur te werken. Bovendien is toestemming van de ouders of wettelijke vertegenwoordigers nodig, en moet de werkgever een verklaring van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben.

Als je ouders een eigen winkel of landbouwbedrijf hebben, mag je soms wat langer helpen. Op schooldagen kun je dan maximaal 2 uur in de zaak van je ouders werken, maar niet meer dan 12 uur per week. Dit mag alleen als het bedrijf bij jullie huis hoort. Als dat niet zo is, gelden de normale regels en mag je niet extra werken.

Werken vanaf 15 jaar

15-jarigen mogen al wat meer werken. In vakantieweken mogen zij maximaal acht uur per dag en 40 uur per week werken, en op schooldagen maximaal twee uur per dag en twaalf uur per week. Voor deze groep geldt ook dat werken na 19.00 uur niet is toegestaan. Werken in de daghoreca als afwasser of bedieningshulp is bijvoorbeeld een leuke optie. Het is echter belangrijk te weten dat jongeren onder de 18 jaar niet mogen werken op plekken waar alcohol wordt geschonken.

Werken vanaf 16 jaar

Vanaf 16 jaar mogen jongeren nog meer werken, namelijk maximaal negen uur per dag en 45 uur per week. Het gemiddelde aantal uren dat ze per week mogen werken, is beperkt tot 40 uur over een periode van vier weken. Vanaf deze leeftijd mogen jongeren ook 's avonds werken, maar niet later dan 23.00 uur. Populaire banen zijn bijvoorbeeld kassamedewerker, (avond)horeca, of werk in de productie en logistiek.

Speciale regels

Voor jongeren tussen de 16 en 18 jaar gelden speciale regels voor bepaalde soorten werk. Zo mogen zij niet werken met gevaarlijke stoffen of in omstandigheden die schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid of ontwikkeling, zoals extreme temperaturen, geluid of trillingen. Ook mogen ze niet werken in de horeca na middernacht. Daarnaast gelden er beperkingen voor werken op zondag en 's avonds, met een verplichte rusttijd van 23.00 uur tot 06.00 uur.

Voordelen van een baan

Het verdienen van je eigen geld is misschien je grootste motivatie om een baan te zoeken. Maar had je al aan deze voordelen gedacht?

  • Werkervaring opdoen: je leert over verschillende beroepen en industrieën, wat helpt bij het ontdekken van je interesses en talenten. Vroeg beginnen met werken staat goed op je cv
  • Professionele vaardigheden: ontwikkel vaardigheden zoals communicatie, teamwork, leiderschap, time-management en probleemoplossend vermogen.
  • Sociale vaardigheden: werken helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het opbouwen van relaties met collega's.
  • Persoonlijke ontwikkeling: je leert verantwoordelijkheid te nemen, zelfstandig te werken en beslissingen te nemen, wat je zelfvertrouwen vergroot.
  • Kennismaking met verschillende culturen: vooral in de horeca kom je in contact met mensen uit diverse culturen, wat je leert om begrip en respect te tonen.

Vind de perfecte vacature voor jou

Op onze website vind je een breed aanbod aan vacatures. Of je nu in de horeca wilt werken, vakken wilt vullen in een supermarkt of als kassamedewerker wilt glimlachen, wij hebben een passende vacature voor je. Bij 365Werk kun je altijd werken zoals jij dat wilt!

Lees ook: