Skip to content
terug Naar blog

Hoe laat jij een goede indruk achter op je sollicitatiegesprek?

Afbeelding Hoe laat jij een goede indruk achter op je sollicitatiegesprek?

Yes, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Maar wat nu? Hoe zorg je ervoor dat jouw gesprek vlekkeloos verloopt en jij een goede indruk achterlaat? Wij geven je in deze blog een aantal tips om je sollicitatiegesprek voor te bereiden en je beste beentje voor te zetten.

Voorbereiding is the key!

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvol sollicitatiegesprek. Begin met het grondig doornemen van de website van het bedrijf. Dit geeft je een goed beeld van de organisatie en de werknemers. Bekijk ook de LinkedIn-pagina van het bedrijf om te weten met wie je straks aan tafel of in een Zoom-meeting zit. Dit toont niet alleen je interesse, maar helpt je ook om gerichter vragen te stellen tijdens het gesprek.

Wees op tijd

Een van de belangrijkste tips voor een goede indruk tijdens het sollicitatiegesprek: zorg dat je op tijd bent! Te laat komen kan een slechte eerste indruk geven en je kansen verkleinen. Plan je reis zo dat je ongeveer 10 minuten van tevoren aankomt. Dit geeft je voldoende tijd om rustig binnen te komen zonder dat je lang hoeft te wachten.

Kies de Juiste Outfit

Je gesprekspartner ziet jou waarschijnlijk eerder dan dat hij of zij je hoort. Daarom is het belangrijk dat je outfit klopt. Stem je kleding af op het bedrijf waar je solliciteert en draag iets waarin je je op je gemak voelt. Wist je dat de kleur van je outfit invloed heeft op de indruk die je achterlaat? Wit straalt georganiseerdheid uit, rood staat voor kracht, en neutrale kleuren zoals donkerblauw, grijs, zwart of bruin zijn altijd een veilige keuze.

Stel vragen

Aan het einde van het sollicitatiegesprek is het belangrijk om vragen te stellen. Dit toont je interesse en betrokkenheid. Vraag bijvoorbeeld welke indruk je gesprekspartners van jou hebben, hoe je werkzaamheden eruit zullen zien, en wat de belangrijkste verantwoordelijkheden zijn die bij de functie horen. Dit maakt van je sollicitatie een echt gesprek in plaats van een eenzijdig vragenvuur.

Oefen veelgestelde vragen

Bereid je voor op veelgestelde sollicitatievragen zoals "Waarom wil je bij ons werken?", "Wat zijn je sterke en zwakke punten?" en "Waar zie je jezelf over vijf jaar?". Oefen je antwoorden hardop zodat je tijdens het gesprek zelfverzekerd en overtuigend overkomt.

Weet wat je waard bent

Hoewel je niet direct over salaris en voordelen moet beginnen, is het belangrijk om te weten wat je waard bent. Doe vooraf onderzoek naar gangbare salarissen in jouw vakgebied en bereid een beknopte uitleg voor over waarom je deze vergoeding verdient. Wacht echter tot het juiste moment in het gesprek om dit onderwerp aan te snijden.

Door deze tips te volgen, zorg je voor een goede voorbereiding van je sollicitatiegesprek en maak je een juiste indruk. Veel succes met je sollicitatie en de voorbereiding!

Lees ook: