Skip to content
terug Naar blog

Hoe laat jij een goede indruk achter op je sollicitatiegesprek?

Afbeelding Hoe laat jij een goede indruk achter op je sollicitatiegesprek?

Yes, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Maar wat nu? Hoe zorg je ervoor dat jouw gesprek vlekkeloos verloopt en jij een goede indruk achterlaat? Wij geven je in deze blog een aantal tips hoe jij jouw beste beentje voor kan zetten.

1. Voorbereiding is the key!

Een goede voorbereiding is het halve werk, een beetje cliché maar niet minder waar! Pluis voorafgaand aan jouw gesprek de website door. Op deze manier krijg jij een goed beeld van het bedrijf en de werknemers. Bekijk bijvoorbeeld ook de LinkedIn pagina van het bedrijf, zo weet je met wie jij straks aan tafel of in een Zoommeeting zit.

2. Be-on-time!

Misschien wel een van de belangrijkste tips: Zorg dat je op tijd bent! Niets is irritanter dan een sollicitant die te laat is. Maar, wees op tijd met mate. Ben je er al een half uur van te voren? Dan is de kans groot dat je een half uur lang ongemakkelijk zit te wachten. Zorg ervoor dat je er zo’n 10 minuten van te voren bent.

3. Je outfit klopt!

Je gesprekspartner ziet jou waarschijnlijk eerder dan dat hij of zij je hoort. Dus stem jouw outfit goed af op het bedrijf waar jij gaat solliciteren én iets waarin jij je 365% op je gemakt voelt. Wist je dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de kleurkeuze van jouw outfit ook invloed heeft op welke indruk jij achterlaat? Zo straalt wit georganiseerdheid uit en staat een rode outfit voor kracht. Voor een veilige keuze ga je voor donkerblauw, grijs, zwart of bruin.

4. Durf te vragen!

Je sollicitatiegesprek komt bijna aan z’n einde en jij wilt eigenlijk nog wel weten waar je aan toe bent. Logisch! Dit is je moment, durf te vragen! Wat voor indruk hebben je gesprekspartners van jou? Hoe gaan je werkzaamheden eruit zien? Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden die horen bij de functie waar jij op solliciteert? Misschien verras je je gesprekspartner hier wel mee, maar je toont wel lef. Probeer er dus voor te zorgen dat jouw sollicitatie daadwerkelijk een gesprek wordt en niet alleen een vragenvuur richting jou. Succes!