Skip to content
terug Naar blog

Stel je werk bevalt niet, wat kan je doen?

Afbeelding Stel je werk bevalt niet, wat kan je doen?

Je hebt eindelijk een nieuwe baan gevonden. Je bent enthousiast en zet je met volle overtuiging voor het bedrijf in. Maar toch besef je algauw dat het toch net niet aan je verwachtingen voldoet. De sfeer bevalt je niet, je kan niet goed overweg met je baas of de functie voldoet toch niet aan je verwachtingen. Dat is een flinke teleurstelling, hoe nu verder?

Wat bevalt er niet?

Ga allereerst bij jezelf te rade waar het knelpunt zich bevindt. Wat zijn de positieve punten aan je baan en wat bevalt er toch niet? Het is hierbij handig om een goed doordachte analyse te maken, zodat je de kern kan verwoorden. Vraag nadat je dit hebt gedaan een gesprek aan met je leidinggevende en benoem het probleem. Het hoeft natuurlijk ook niet te betekenen dat een functie die je nu niet leuk vindt, in de toekomst ook niet leuk kan gaan worden. Een ontwikkelingsplan uitwerken met je werkgever kan helpen.

Maak gebruik van je proeftijd

Een proeftijd is er natuurlijk niet voor niks. Dit is het moment om het bedrijf waar je werkt goed te leren kennen. Communiceren met collega’s, mensen van personeelszaken en je werkgever. Door met deze doelgroepen in gesprek te gaan leer je meer over de missie en ambities van het bedrijf. In deze proefperiode is het zo dat je werkgever je zonder reden kan laten gaan, maar jij kan zelf ook afscheid nemen. Voor jezelf is het belangrijk om in de gaten te houden of je proeftijd schriftelijk is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst die je hebt afgesloten. Een nadeel hieraan is dat wanneer je opstapt je vanaf de dag dat je weggaat geen recht meer hebt op loon.

Ontslag nemen?

Is je proeftijd al afgelopen of had je wellicht geen proeftijd? Dan is een andere optie om ontslag te nemen. Hier komen natuurlijk ook weer bepaalde regels bij kijken. Normaliter ontvang je geen WW-uitkering of ontslagvergoeding, dit heeft gevolgen voor je portemonnee! Als laatste punt heb je vaak te maken met een opzegtermijn, in de meeste gevallen is de opzegtermijn een maand. Dit staat ook aangegeven in je arbeidscontract.

Loopbaanhulp inschakelen

Een loopbaancoach kan je helpen om te ontdekken wat je echt wil en hoe je dit kan bereiken. Onder begeleiding kan je stap voor stap het juiste pand bewandelen en zal jij je zelfverzekerder voelen. Op deze manier kan jij je huidige baan gemakkelijker volhouden, zodat je op je eigen gemak op zoek kan naar een nieuwe leuke functie!

Hopelijk heb je op deze manier een beeld gekregen wat je het beste kan doen als je baan toch niet bevalt. Heb je toch nog vragen hierover? Dan kan je ook altijd contact met ons op nemen, we gaan graag met je in gesprek!