Skip to content
terug Naar blog

Waarom een gat in je cv helemaal niet erg is

Afbeelding Waarom een gat in je cv helemaal niet erg is

Soms zie je een gat in je cv en denk je: "Oeps, wat nu?" Maar maak je geen zorgen, het is echt niet het einde van de wereld. Hier zijn een paar redenen waarom zo'n gat eigenlijk niet zo'n big deal is.

Een omweg in je carrière

Soms maak je bewust een omweg in je carrière. Misschien kreeg je de kans om iets anders te proberen, een nieuw avontuur aan te gaan. Dit soort zijstapjes kunnen je perspectief verbreden en je waardevolle inzichten geven in andere aspecten van het werkende leven.

Tijd voor jezelf en persoonlijke groei

Een 'pauze' in je werkgeschiedenis kan juist betekenen dat je tijd hebt genomen voor jezelf. Misschien heb je online cursussen gevolgd, nieuwe vaardigheden aangeleerd, of je ingezet als vrijwilliger. Deze periode van zelfontplooiing kan je niet alleen persoonlijk verbeteren, maar ook waardevolle troeven toevoegen aan je professionele vaardigheden.

Werk en leven in balans

Het leven gooit soms onverwachte uitdagingen op ons pad, zoals het ouderschap of de zorg voor een familielid. Werkgevers begrijpen steeds beter dat een gezonde werk-privébalans cruciaal is voor het welzijn van werknemers. Het tonen van veerkracht en het effectief omgaan met deze levenssituaties kan een sterke indicator zijn van je karakter.

Economische tijden en industrie veranderingen

Een gat in je cv kan ook simpelweg ontstaan door economische omstandigheden of veranderingen in de branche. Het is geen weerspiegeling van je prestaties, maar eerder van externe factoren waar je geen controle over hebt. Benadruk dat je klaar bent om weer aan de slag te gaan en waarom juist nu het perfecte moment is.

Benader het positief als er naar gevraagd wordt

Wanneer je wordt gevraagd naar het gat in je cv, focus dan op het positieve. Vertel niet alleen wat je hebt gedaan tijdens die tijd, maar ook hoe het je heeft gevormd voor de functie waarvoor je nu solliciteert. Het benadrukken van je groei en het vermogen om uit elke ervaring te leren, is een aantrekkelijke eigenschap voor werkgevers.

Door een duidelijk verhaal te vertellen, waarin je het gat op een positieve manier uitlegt, maak je van iets wat misschien als een obstakel lijkt, een kans om je unieke reis te presenteren aan potentiële werkgevers. En vergeet niet, jouw verhaal is wat je onderscheidt van de rest!

Lees ook: