Skip to content
terug Naar blog

4 tips voor een proefdag in de horeca

Afbeelding 4 tips voor een proefdag in de horeca

Je bent op sollicitatie geweest en je gaat met een tevreden gevoel naar huis. Een dag later word je gebeld door de werkgever; je mag een proefdag komen draaien. Jouw eerste reactie is natuurlijk ‘fantastisch, gaan we doen!’ en je spreekt een dag en tijdstip af. Na een aantal minuten komt het besef; hoe bereid ik mij eigenlijk voor op een proefdag?

Wij snappen als de beste dat dit een flinke opgave kan zijn en daarom hebben wij een lijstje opgesteld met tips. Zo kun jij optimaal voorbereid beginnen, zonder je druk te hoeven maken!

Tip 1 – Controleer de basics

Het lijkt misschien simpel, maar het is zó belangrijk; controleer goed welke dag en welk tijdstip jij moet komen proefdraaien. Er is niets meer vervelend dan je vergissen in de tijd door al je zenuwen. Vergeet ook niet te controleren bij wie je je moet melden en welke kleding je moet dragen.

Lees voordat je start ook even de menukaart door; want dan kun je veel makkelijker meekomen in de flow van de werkdag. Je hoeft natuurlijk niet de ins en outs van de menukaart te kennen, maar de rode draad weten, is toch wel wenselijk.

Vergeet niet, een goede voorbereiding is het halve werk!

Tip 2 – Bereid vragen voor over het bedrijf

Zorg er voor dat je voor je proefdag start, je een momentje alleen met je werkgever hebt. Hierin kun je eventuele vragen stellen, die je misschien bent vergeten tijdens je sollicitatie. Ook kun je vragen stellen zoals:

  • Wat verwacht je van mij te zien tijdens deze proefdag?
  • Hoe lang duurt de proefdag? (mocht je deze vraag nog niet gesteld hebben)
  • Zijn er vaste looproutes en systemen waar ik vanaf moet weten voordat ik begin?

Uiteraard kan het voorstellen dat je zelf al vragen in het hoofd hebt, schrijf ze dan vooral op zodat je ze niet vergeet. Jij kunt zelf het beste inschatten welke vragen van toepassing zijn, maar we hopen dat je hiermee een goede opzet hebt.

Tip 3 – Neem initiatief

Na alle voorbereidingen die je hebt getroffen, is het nu toch echt tijd om te beginnen. Heb je al ervaring in de horeca? Perfect! Probeer werk op te pakken zonder dat de leidinggevende daarom hoeft te vragen. Is er een tafel leeg die nog niet wordt afgeruimd? Pak dat dan op, werkgevers worden dolblij van initiatief.

Natuurlijk is er tijdens zo’n eerste dag nog heel veel dat je moet leren. Gebruik de rustige momenten om te vragen naar kassasystemen, werkwijze of maar even een praatje met je collega’s. Het is net zo belangrijk om je collega’s te leren kennen, want je gaat immers veel tijd met ze spenderen!

Tip 4 – Evalueer met je werkgever aan het einde

Je hebt je proefdag gedraaid, een goede indruk achtergelaten bij je collega’s en je hebt hard je best gedaan. Dan is nu het moment van de waarheid: Is dit een match?

Stel vragen over hoe jouw werkgever de dag heeft ervaren, of er nog verbeterpunten zaten en niet te vergeten; wat hij of zij goed vond gaan.

Bedenk voor jezelf ook wat jij van deze dag vond, want het is net zo belangrijk dat het jou ook heeft bevallen. Vind je je collega’s leuk, beviel de werkwijze en wat vond je van de algehele sfeer? Als je op al deze vragen een positief antwoord kan geven, dan weet je dat je hier op je plek zit.

 

Heb jij binnenkort een proefdag? Bekijk onze tips dan gerust nog een keer en ga vol zelfvertrouwen aan de slag!