Skip to content
terug Naar blog

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Afbeelding Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Op het moment dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, betekent dit dat je sollicitatie positief is ontvangen. Dit is jouw kans om meer van jezelf te laten zien. Echter, een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer; niet alleen wil jij een goed beeld van jezelf geven, het is ook het moment om te bepalen of de functie en het bedrijf bij jou passen. Maar wat wil je nou precies te weten komen tijdens een sollicitatiegesprek en hoe kan je je optimaal voorbereiden? In dit artikel geven wij een aantal tips en voorbeelden om je te helpen.

Lees de vacature zorgvuldig door

Uit de vacaturetekst kun je vaak afleiden of er bijvoorbeeld een formele of informele bedrijfscultuur heerst. Ook kun je achterhalen welke informatie ontbreekt in de vacature. Staat het aantal uren bijvoorbeeld niet vermeld? Noteer dit zodat je er tijdens het sollicitatiegesprek naar kunt vragen. Dit toont je aandacht voor detail en interesse in de functie.

Bekijk de website van het bedrijf

Door de website van het bedrijf te bekijken, krijg je meer achtergrondinformatie over hun missie, visie en waarden. Deze informatie is cruciaal, omdat je zo kunt inschatten of jullie raakvlakken hebben. Bovendien kun je tijdens het sollicitatiegesprek refereren naar specifieke punten, wat laat zien dat je goed voorbereid bent.

Denk na over je eigen wensen

Bedenk van tevoren welke aspecten voor jou belangrijk zijn bij een nieuwe baan. Denk aan salarisindicatie, werktijden en andere voorwaarden. Het is goed om deze punten te bespreken tijdens het sollicitatiegesprek, zodat je kunt achterhalen of de functie aansluit bij jouw eisen en wensen.

Bereid vragen voor

Actief vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek toont je interesse en motivatie. Daarnaast helpt het je om eventuele twijfels of onduidelijkheden over de functie of het bedrijf op te helderen. Dit verkleint de kans dat je later ontdekt dat de functie toch niet bij je past.

Zorg voor een representatieve uitstraling

Tijdens een sollicitatiegesprek is je presentatie essentieel. Zorg ervoor dat je er representatief uitziet. Kies voor kleding die past bij de functie of bedrijf en verzorg je goed. Dit straalt professionaliteit uit en maakt een goede eerste indruk.

Oefen je antwoorden op veelgestelde vragen

Voorbereiding betekent ook dat je nadenkt over hoe je veelgestelde sollicitatievragen gaat beantwoorden. Denk aan vragen als "Waarom wil je bij ons werken?", "Wat zijn je sterke en zwakke punten?" en "Waar zie je jezelf over vijf jaar?". Door deze antwoorden te oefenen, kom je zelfverzekerder en beter over.

Doe onderzoek naar je gesprekspartners

Als je weet met wie je het sollicitatiegesprek hebt, zoek deze personen dan op LinkedIn op. Dit geeft je een idee van hun achtergrond en interesses, waardoor je tijdens het gesprek mogelijk makkelijker een connectie kunt maken.

Bereid je voor op praktische vragen en tests

Sommige sollicitatiegesprekken bevatten praktische tests of casussen. Zorg dat je weet wat je kunt verwachten en oefen desnoods van tevoren. Stel ook vragen als de oefening nog niet duidelijk is, zodat jij het beste resultaat kan leveren.

Reflecteer na afloop op het gesprek

Na het sollicitatiegesprek is het nuttig om te reflecteren op hoe het ging. Wat ging goed en wat kon beter? Door hierop te reflecteren, kun je je voorbereiden op toekomstige sollicitatiegesprekken en jezelf continu verbeteren.

Wees op tijd en neem alle benodigde documenten mee

Misschien een inkoppertje, maar zorg dat je op tijd bent voor je sollicitatiegesprek. Neem eventueel documenten mee, zoals je cv, portfolio en referenties als dit nodig.

Met deze uitgebreide tips en inzichten ben je klaar voor elk sollicitatiegesprek. Of je nu voor de eerste keer solliciteert of een doorgewinterde professional bent, een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is essentieel voor succes.

Lees ook: