Skip to content
terug Naar blog

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Afbeelding Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Op het moment dat je wordt uitgenodigd om op een sollicitatiegesprek te komen is je sollicitatie positief ontvangen. Tijdens zo'n gesprek heb je de kans om meer van jezelf te laten zien. Maar dit gesprek valt natuurlijk twee kanten op, niet alleen wil jij een goed beeld van jezelf geven, het is voor jou ook het moment om erachter te komen of de functie en het bedrijf bij jou passen. 
Maar wat wil je nou te weten komen tijdens een sollicitatiegesprek en hoe kan je je op dit gesprek voorbereiden? In dit artikel geven wij een aantal tips en voorbeelden.

Tip 1 - Lees de vacature goed door.

Uit de vacaturetekst kan je vaak opmaken of er bijvoorbeeld een formele of informele bedrijfscultuur is. Ook kan je er daardoor achter komen of je informatie mist in de vacature. Staat het aantal uur er bijvoorbeeld niet in? Dan is het handig om dit te noteren zodat je het tijdens het gesprek kan vragen.

Tip 2 - Bekijk de website van het bedrijf.

Zoek de site op van het bedrijf waarbij je aan het werk wil. Zo heb je meer achtergrondinformatie over het bedrijf zoals de missie en de visie. Hierdoor weet je wat ze belangrijk vinden en kan je tijdens het gesprek jullie raakvlakken goed naar voren laten komen.

Tip 3 - Denk na over je eigen wensen.

Bedenk alvast wat voor jou belangrijke aspecten zijn wanneer je solliciteert voor een nieuwe baan. Heb je bijvoorbeeld een salarisindicatie wat je minimaal wil verdienen, wil je op een bepaald moment beginnen of wil je een bepaald aantal uur werken? Dit zijn goede onderwerpen om te bespreken tijdens het sollicitatiegesprek. Zo kom jij erachter of deze functie ook aan jouw eisen voldoet.

Tip 4 - Bereid vragen voor.

Door actief vragen te stellen laat je zien dat je geïnteresseerd en gemotiveerd bent. Ook is dit voor jezelf belangrijk om te doen. Als je twijfels of onduidelijkheden hebt over de functie of het bedrijf, is dit het moment om je vragen te stellen. Zo is de kans kleiner dat achteraf blijkt dat deze functie toch niet goed bij je past.

Tip 5 - Zorg ervoor dat je er representatief uitziet.

Tijdens een sollicitatiegesprek heb jij de kans om jezelf te presenteren bij het bedrijf waar je aan het werk wil. Hierbij is het dan ook belangrijk om te laten zien dat je gemotiveerd bent. Niet alleen door vragen voor te bereiden en je in te lezen in het bedrijf, maar ook door er verzorgd uit te zien. Verruil die fijne slippers in de zomer dus even voor dichte schoenen ;)

Wil jij graag solliciteren op jouw droombaan? Lees dan vooral ons artikel nog even door over hoe je een top CV in elkaar zet!