Skip to content
terug Naar blog

Werken in de horeca, welke functies heb je allemaal?

Afbeelding Werken in de horeca, welke functies heb je allemaal?

In Nederland werken zo'n half miljoen mensen in de horeca. Het is de perfecte sector voor een bijbaan naast je studie, maar ook voor fulltime of parttime werk zijn er volop mogelijkheden. Ben je benieuwd naar welke functie het beste bij jou past in de horeca? Wij hebben alle toffe functies voor je op een rijtje gezet!

Lopen met borden in de bediening

Als bedieningsmedewerker ben jij het aanspreekpunt voor de gasten en heb je veel contact. Je neemt bestellingen op, adviseert over de lekkerste gerechten en drankjes, geeft de orders door aan de keuken en zorgt dat alles netjes wordt geserveerd. Hebben gasten vragen? Dan ben jij de go-to persoon! Werken in de bediening betekent natuurlijk ook rondlopen met dienbladen en meerdere borden tegelijk. Maar laat dit je niet direct afschrikken! Iedereen heeft wel eens iets laten vallen. Het hoort er gewoon bij en maakt het werk misschien juist leuk en uitdagend.

Rocken achter de bar

Als barmedewerker maak jij de beste drankjes en zorg je voor een gezellige sfeer. Je ontvangt bestellingen van je collega's of direct van de gasten aan de bar. Belangrijk is dat je sociaal bent, goed prioriteiten kunt stellen en in een hoog tempo kunt werken. Heb je geen zin om met borden en dienbladen te lopen, maar wil je wel de gezelligheid van de horeca? Dan is werken als barmedewerker jouw ding!

De eerste indruk is belangrijk

Je kent het vast wel: je stapt een restaurant binnen en in een oogwenk heb je je oordeel al klaar. Als gastvrouw of gastheer ben jij het stralende gezicht van het restaurant. Jij verwelkomt de gasten met een glimlach en zorgt ervoor dat ze zich meteen thuis voelen. Tijdens drukke momenten spring je bij in de bediening, dus ervaring en een gastvrije instelling zijn cruciaal.

Een manusje-van-alles

Houd je van afwisseling en wil je graag verschillende taken combineren? Dan is de functie van allround horecamedewerker iets voor jou! Je ontvangt gasten, bedient ze en maakt bestellingen klaar. Deze veelzijdige job vereist dat je stressbestendig bent, altijd de gast voorop stelt en goed kunt samenwerken met je collega's.

Catering: afwisseling en eenvoud

Als cateringmedewerker kan je werkplek wisselen. De ene dag werk je op een bruisend evenement, de andere dag in een gezellige schoolkantine. Je hebt veel contact met de gasten, wat deze job perfect maakt voor sociale mensen die graag in de horeca werken en op zoek zijn naar iets informelers. Je bereidt simpele maar heerlijke gerechten zoals broodjes, salades en soep, en zorgt ervoor dat alles er altijd tiptop uitziet.

De onmisbare hulp bij de keukencrew

Vind je het leuk om gerechten klaar te maken, maar liever niet in de schijnwerpers? Dan is werken als keukenhulp wellicht iets voor jou! Je helpt het keukenteam met voorbereidende werkzaamheden, zoals het snijden van groenten. Ervaring is vaak niet nodig, zolang je maar gemotiveerd bent om hard te werken en snel te leren.

Kapitein van het schip

Als kok zijn de mogelijkheden reuze en is er een breed scala aan functies, elk met hun eigen specialisaties en verantwoordelijkheden:

  • Zelfstandig werkend kok, is de creatieve kracht in de keuken, verantwoordelijk voor het bereiden en presenteren van gerechten.
  • Chef-kok, leidt het keukenteam en bepaalt het menu.
  • Sous-chef, ondersteunt de chef-kok en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt tijdens drukke diensten.
  • Patisserie chef, specialiseert zich in het maken van desserts en zoetigheden.
  • Lijnkok, richt zich op specifieke secties zoals grill, salade of vis.

Elke kok draagt bij aan de magie die op het bord van de gast verschijnt!

Achter de schermen als afwasmedewerker

Wil je de hectiek van de horeca ervaren, maar heb je nog niet veel werkervaring en werk je graag op een hoog tempo zonder gasten te woord te staan? Dan is werken als afwasmedewerker iets voor jou. Je bent een belangrijk onderdeel van het keukenteam en zorgt ervoor dat al het servies en glaswerk op tijd schoon is.

Enthousiast geworden over werken in de horeca? Check dan snel onze horeca vacatures en wie weet begin jij morgen nog aan een nieuwe start!

Lees ook