Skip to content
terug Naar blog

Werken na de vakantie: hoe overleef je een vakantiedip?

Afbeelding Werken na de vakantie: hoe overleef je een vakantiedip?

Vakantie. Heerlijk liggen op het strand, genieten van de zon en even niets 'moeten'. Het is natuurlijk fantastisch, maar de vakantie vliegt ook altijd snel voorbij.

Je komt thuis na een lange reis. Het weer wordt slechter en de kou is niet meer te negeren. Morgen word je verwacht op het kantoor. De vakantiedip kickt in...

De omschakeling tussen het ultieme gevoel van vrijheid naar een druk werkleven kan soms lastig zijn. Een vakantiedip is dan ook een bekend fenomeen. Dit komt door de vermindering aan dopamine (gelukshormoon) in ons lijf.

Om weer fris en fruitig uit een vakantiedip te komen, hierbij een aantal tips:

1. Maak nieuwe plannen

Een volgende vakantie is misschien nog te ver weg, maar het is wel leuk om te verdwalen in al je ideeën. Een uitje naar een pretpark of een stedentrip komt misschien eerder op je pad. Plan iets in, alleen of met vrienden. Op deze manier kan jij alweer verheugen op iets nieuws en vliegen de dagen voorbij!

2. Goede voornemens

Tijdens je vakantie heb je veel tijd om na te denken. Over je leven, je werk of sport. Dit nadenken resulteert vaak in goede voornemens voor na de vakantie. Pak deze voornemens op. Ga er mee aan de slag en zet realistische doelen. Wees niet te streng voor jezelf en vier je successen!

3. Foto's als herinnering

Even wegdromen van de realiteit en terug gaan naar de geluksmomenten. Dat lukt vaak met jouw eigen gemaakte vakantiefoto's. Je kan je nog precies herinneren hoe lekker je gegeten hebt bij dat restaurant tegenover het hotel of hoe gezellig dat stadje met de fontein was. Maak een fotoalbum of print foto's uit en verdeel ze over jouw huis. Iedere keer als jij kijkt, voel je de warmte van de vakantie.

4. Rustig aan en niets moeten

Doe rustig aan en neem eventueel na je vakantie nog een aantal dagen vrij om te acclimatiseren. Zorg er daarnaast voor dat jij vóór je vakantie alles hebt overgedragen. Zo ga jij met een gerust hart weg, maar kan jij ook rustig opstarten.

5. Activiteiten herhalen

Als je terug denkt aan je vakantie. Wat vond je nou echt leuk? Uiteten, een boek lezen, sporten of een bezoek aan een museum? Probeer deze activiteiten ook thuis te doen, want in Nederland kan ook veel. Neem hier de tijd voor en geniet er van!

Na een dikke week moet jij wel uit je vakantiedip zijn. Merk je dat dit gevoel langer blijft, kijk dan eens of er misschien andere aspecten mee tillen. Ben jij nog gelukkig in je baan? Of zou je iets anders willen? Maak het bespreekbaar, zodat jij weer positief verder kan!