Skip to content
terug Naar blog

Eigen test levert 365Werk betere developers op

Afbeelding Eigen test levert 365Werk betere developers op

De jacht op goede developers kent veel uitdagingen. Het is moeilijk om ze te vinden, omdat ze simpelweg schaars zijn. Maar ze zíjn er wel, op onverwachte plekken dikwijls. Jongelui die zichzelf hobbyist noemen maar steengoed zijn bijvoorbeeld. Mensen die om de één of andere reden de juiste afslag naar de arbeidsmarkt gemist hebben, zijn er ook. Net als professionals die het in de vingers hebben, maar een andere weg kozen. Via herscholingsprogramma’s, hulpinstanties en meer kloppen ze met enige regelmaat aan de poort. Maar hoe goed zijn ze?

Een werkverleden zegt niet alles. Ook niet als developing daarin een prominente rol speelt. Er staat meestal niet bij hoe bekwaam iemand werkelijk is. Zeker in dit vakgebied volgen de ontwikkelingen elkaar razendsnel op en is een achterstand zo opgelopen. De meest geschikte developer is bovendien niet per se degene die zichzelf het best verkoopt. Wie vanwege de schaarste te gemakkelijk een beslissing neemt om een developer aan te nemen, loopt een reële kans op een mismatch.

De belangrijkste vraag in de jacht is kortom misschien wel: hoe herken je een goede developer?

Bij 365Werk kennen we de uitdaging. Ook wij hebben wel eens moeten concluderen dat iemand toch niet zo goed was als het cv en het sollicitatiegesprek deden vermoeden. En – veel leuker – ook wij hebben verschillende voorbeelden van zeer succesvolle developers die eigenlijk nooit boven hadden kunnen komen in een traditionele zoektocht. Ze kwamen uit onverwachte hoek, kregen een kans en grepen die met beide handen aan.

Dat heeft ons aan het denken gezet. Kunnen we geen systeem bedenken om een betere match te maken? Een systeem eigenlijk om de potentie van kandidaten bloot te leggen? In de uitzendbranche, ons werkterrein, worden specifieke vaardigheden gevraagd van developers. Dat zijn vaardigheden die iedereen zich hier snel eigen moet kunnen maken. Dat gegeven is de kern van de test die developers van 365Werk zelf ontwikkelden.

Test van paar uur

Het werkt eenvoudig. Na een kennismakingsgesprek krijgt een kandidaat-developer een week de tijd om een inlogscherm te bouwen. In een word-document staat precies aan welke voorwaarden zo’n scherm moet voldoen. In een uur of drie, vier het dat voor een goede developer te doen zijn om een werkend scherm te maken, met inachtneming van belangrijke zaken als authenticatie en meer.

Uit het resultaat dat terugkomt is – in combinatie met een vervolggesprek over de gemaakte opdracht – zo veel af te lezen, dat het risico op een mismatch fors wordt verkleind. Bij 365 werkt het. Daar worden de sterren van de hemel gedeveloped door mensen die in een traditioneel sollicitatiegesprek misschien niet waren ontdekt, maar wel met verve slaagden voor de test.

Net als het vakgebied, is de test continu in ontwikkeling. Van frontenders wordt nu een andere test afgenomen dan van backenders. De gevraagde technologie is steeds up to date en sluit nauw aan op de dagelijkse praktijk bij 365Werk. De test geeft mensen die zichzelf te laag inschatten een mooie kans op interessant werk en filtert developers die net iets minder kunnen dan ze doen voorkomen er genadeloos uit.