Skip to content
terug Naar blog

Ramadan bij 365Werk: zo pakte onze collega Saraya het aan

Afbeelding Ramadan bij 365Werk: zo pakte onze collega Saraya het aan

Aan het begin van april is de Ramadan begonnen. De afgelopen maand heeft onze collega Saraya hier aan mee gedaan. Om de Ramadan af te sluiten en haar ervaring te kunnen delen, hebben we haar geïnterviewd. De vragen gingen over de betekenis die de Ramadan voor haar heeft tot tips voor anderen die ook werken tijdens de Ramadan.

In de negende maand van de Islamitische kalender, die gebaseerd is op de stand van de maan, begint de Ramadan. Doordat de stand van de maan overal ter wereld anders is, kan het zo zijn dat de Ramadan in het Midden Oosten een paar dagen later begint dan in Nederland.

De Ramadan is een onderdeel van de vijf zuilen, dit zijn de belangrijkste leefregels voor Moslims. Het is een tijd van bezinning en spirituele hervorming door je te verdiepen in de Koran, meer te bidden en te denken aan je medemens. Tijdens de Ramadan staan de waarden naastenliefde, verdraagzaamheid en vrijgevigheid centraal. “Voor mij betekent het een maand van bezinning. Ik merk dat ik in mijn eigen bubbel zit, met veel tijd en ruimte om over van alles na te denken, ondanks dat ik vaak veel mensen om me heen heb. Je wordt dankbaarder, gaat je verdiepen in het geloof en je leert veel.”

Het vasten duurt van zonsopgang tot zonsondergang. Na zonsondergang mag er gegeten worden en dit wordt samen gedaan met vrienden en familie. “Voor mij was het dit jaar anders dan de afgelopen twee jaar. Toen was je erg op jezelf aangewezen omdat je met corona geen mensen mocht ontvangen. Dit was het eerste jaar dat alles weer open was. Ik kon naar buiten toe, met vriendinnen afspreken en bijna elke avond naar de moskee. Ik had iedere dag het gevoel dat ik ergens naar kon uitkijken.”

Op de laatste dag van de maand is het ‘Eid el-Fitr’, dit betekent ‘het feest van het vasten verbreken’. In Nederland noemen we dit ook wel het Suikerfeest. “Ik heb al een hele lijst gemaakt van wat ik allemaal wil eten en drinken! Maar vooral de couscous van mijn stiefmoeder. Deze Ramadan is mij het meest bijgebleven dat ik veel naar de moskee kon gaan. Dit was echt de eerste keer dat ik dit frequent deed. De sfeer is zo fijn en warm, bij binnenkomst krijg je koffie en thee aangeboden en er zijn genoeg mensen om mee te praten.”

Het combineren van de Ramadan en je werk

De Ramadan combineren met je werk kan lastig zijn. Saraya geeft daarom een paar tips voor op de werkvloer. Eén van haar tips is om je normale ritme aan te houden. Ga lekker naar buiten, ga met de fiets naar werk en houd je leefpatroon zoveel mogelijk hetzelfde. Ook is het nemen van pauze belangrijk. Hoewel je niet mag eten en drinken, kun je wel even de tijd nemen om te ontspannen. “Dus ik ga vaak met collega’s een rondje wandelen.” Als werkgever of collega kan je ook veel bijdragen. Zo kan je nu en dan vragen hoe het gaat en interesse tonen. “Ik krijg heel veel begrip van mijn collega’s bij 365Werk. Iedere dag komt er wel iemand langs om te vragen hoe het met mij gaat. Het is heel motiverend als mensen naar je toekomen.”

Lees ook: