Skip to content
terug Naar blog

Hoe overleef jij de tentamenweek?

Afbeelding Hoe overleef jij de tentamenweek?

De tentamens komen er weer aan en dat levert voor veel studenten weer studiestress op. Wat een veranderingen zijn er eigenlijk allemaal tijdens de tentamenweek. De drankjes in de kroeg moeten weer tijdelijk worden vervangen voor koffiepauzes in de UB. Het kan in deze periode voor veel stress zorgen. Om dit te voorkomen geven wij jou graag een aantal tips om de komende tentamenweken zo relaxed mogelijk door te komen. Met deze tips wordt het studeren ongetwijfeld een stuk makkelijker!

Leg je telefoon weg

Waarschijnlijk de meest voorkomende tip die altijd wordt gegeven tijdens het studeren, maar nog steeds het slechts wordt opgevolgd. Iedereen heeft tentamens, dus je mist eigenlijk helemaal niet zo veel boeiends!

Maak een planning en begin op tijd

Probeer in te schatten hoeveel tijd jij nodig hebt om de stof die je moet kennen op het tentamen, te beheersen. Plan dit realistisch en zorg ervoor dat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen.

Communiceer je planning

Zeg minder belangrijke afspraken af als deze je stress bezorgen. Je studie gaat natuurlijk te allen tijde voor. Heb je een bijbaantje? Neem dan eventueel vrij van je werk als je deze tijd nodig hebt voor het studeren. Geef dit natuurlijk wel ruim genoeg van tevoren aan. Anders kan je hier ook weer onnodige stress van krijgen wat je er zeker niet bij kan gebruiken!

Neem je rust

Het studeren zal je veel gemakkelijker afgaan wanneer je uitgerust bent. Probeer ook even dat feestje over te slaan. Ook al kan je deze niet herkansen (en een tentamen vaak wel), het is vaak uitstel van executie. Na de tentamens, kan je extra genieten van een feestje als je je studiepunten hebt binnengesleept!

Blijf vooral ook bewegen

Als je langer dan een half uur studeert, neemt je hersenactiviteit enorm af (en zo ook je effectiviteit). Loop een klein rondje en ga niet gelijk op je telefoon. Je zal de doorgenomen stof zo beter onthouden. Zit je bijvoorbeeld op een teamsport waarop je op vaste tijden traint? Ga dan lekker sporten met je teamgenoten, daarna ben je weer fris om te leren en onthoud jij de stof veel beter!

Ben je ook benieuwd op welke plekken in Groningen je lekker kan studeren? Klik dan op het woord: plekken! Wij willen je natuurlijk verder succes wensen met de aankomende tentamenweek. Als je deze tips van ons op volgt, dan kan het zeker niet aan je voorbereiding en gewoontes liggen!