Op welke feestdagen krijg jij dubbel betaald?

Noa de Waal

Sta je op nieuwjaarsdag kratten bier van de emballage in de supermarkt te halen? Of spoel je tijdens de kerstdagen glazen om in een restaurant? Je bent niet de enige die aan het werk is op een feestdag. Dat een feestdag gelijk staat aan een vrije dag geldt namelijk lang niet voor iedereen. En misschien wil je dat ook helemaal niet. Door te werken op feestdagen kun je vaak juist extra geld verdienen. Maar op welke dagen verdien je nou echt extra en hoe is dit in Nederland wettelijk geregeld?
Wettelijk niets vastgelegd
Nou, verrassing: in Nederland is er wettelijk gezien níets vastgelegd over een beloning voor werken op een feestdag. Vaak zijn er wel afspraken met je werkgever over een extra compensatie in de vorm van geld. Of je op een feestdag echt dubbel betaald krijgt, hangt af van je werkgever: die bepaalt of een dag als feestdag geldt binnen het bedrijf en welke vergoeding daar tegenover staat. Als je het zeker wilt weten, kijk dan in je cao, je arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement.
Niet iedere feestdag wordt bovendien in Nederland als officiële feestdag gezien. Zo zijn Sinterklaas, oudejaarsdag en het Suikerfeest geen officiële feestdagen en krijg je op deze dagen dus ook niet extra betaald.
Op de volgende, officiële, feestdagen bestaat er de kans dat je dit wel krijg je dit wél:
Nieuwjaarsdag
Lekker uitslapen en uitbrakken op nieuwjaarsdag? Voor veel mensen zit dat er niet in. Zo zijn de meeste supermarkten namelijk ook gewoon op 1 januari open en is het in ziekenhuizen vaak juist extra druk. In de meeste gevallen krijg je op nieuwjaarsdag een toeslag. In een supermarkt of andere winkel bedraagt die toeslag bijvoorbeeld 100%, wat betekent dat je dubbel betaald krijgt. Wil je weten of dat voor jou ook geldt? In de cao of je contract staat altijd vermeld of jij ook recht hebt op een toeslag als je werkt op nieuwjaarsdag.
Goede vrijdag
Weet jij eigenlijk wat er gevierd wordt op Goede Vrijdag? Veel mensen hebben geen idee, terwijl het wel een officiële feestdag is. Toch staan in de meeste cao’s en contracten geen afspraken vermeld voor een extra toeslag op deze dag. Als je in de horeca of een winkel of supermarkt werkt krijg je dus ook niet dubbel betaald. Voor de andere sectoren geldt dat het verschilt en je in de cao of je contract kunt nalezen hoe dit zit voor jou.
Pasen
Heb jij een gezellige paasbrunch op je werk of ben jij juist degene die vanuit de supermarkt alles voor de brunch verzorgt? Eerste en Tweede Paasdag zijn officiële feestdagen. Twijfel je of jij extra betaald krijgt als je moet werken op een Paasdag? Check dan even je contract of de cao die voor jou geldt. Daarin staat of je recht hebt op een toeslag.
Koningsdag
De dag waarop we de verjaardag van onze koning vieren. Alles en iedereen is oranje. Ben jij gewoon aan het werk? Zelfs dan ontkom je niet aan de oranjegekte. Maar Koningsdag is niet alleen de perfecte dag voor een feestje, maar ook de perfecte dag om als uitzendkracht ietsje extra te verdienen! Houd er wel rekening mee dat het per werkgever kan verschillen of je daadwerkelijk een toeslag krijgt. Of je extra betaald krijgt, hangt af van wat er is afgesproken in je cao, arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement.
Bevrijdingsdag
Op Bevrijdingsdag bruist het in heel Nederland van de festivals, optredens en gezelligheid. Hoe lekker is het als jij daar middenin staat én ondertussen geld verdient? Werken achter de bar of bij een foodtruck is op zo’n dag niet alleen leuk, maar kan ook goed betalen. Let er wel op: of je een extra vergoeding krijgt, hangt af van de afspraken die jouw werkgever of uitzendbureau maakt. Dat kan dus per klus of organisatie verschillen.
Hemelvaartsdag
Heb jij eigenlijk behoefte aan een extra lang weekend? De één wel, de ander niet. Hemelvaartsdag is bijvoorbeeld ook een mooi moment om extra geld te verdienen. Of je die extra betaling krijgt, hangt af van je werkgever. Het moet namelijk zijn vastgelegd in je cao, arbeidsovereenkomst of via afspraken met je uitzendbureau. Soms ontvang je op deze dag een toeslag ter hoogte van 100%, oftewel: dubbel betaald! Da’s lekker verdienen.
Pinksteren
De meeste organisaties en bedrijven zijn Tweede Pinksterdag gesloten, wat betekent dat de meeste mensen deze dag vrij zijn. Ben jij niet vrij? Dan is de kans groot dat je een toeslag krijgt over de uren dat je hebt gewerkt. Je kan het beste nog even nalezen in je eigen contract of dit ook voor jou geldt.
Kerstmis
Of je op eerste en tweede kerstdag extra betaald krijgt, hangt helemaal af van je werkgever. In je cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement staat wat voor jou geldt. De dagen donker, het weer guur. Binnen warm en knus. De meeste mensen vinden de decembermaand gezellig. En of jij kerst nu viert met cadeautjes onder de boom of juist deze dagen stilstaat bij de geboorte van Jezus: vrij zijn willen we het liefst allemaal. Maar helaas, iemand zal al het bestelde eten rond moeten brengen, de schappen van de supermarkt vol moeten houden en zorg moeten verlenen als iemand zich bijvoorbeeld ernstig brandt aan het gourmetstel. Werk jij op één of beide kerstdagen? Dan is de kans dat je dubbel betaald krijgt groot – als dat dus zo is afgesproken!
Op zoek naar werk?
Je hebt nu inzichtelijk welke (feest)dagen je moet werken als je extra geld wilt verdienen. Maar let op: kijk altijd eerst in je cao of arbeidsovereenkomst of je daadwerkelijk recht hebt op een toeslag, voordat je een gat in de lucht springt.
Zoek jij nog werk waarbij je ook extra geld kan verdienen? Bekijk dan eens onze vacatures op de website.
Lees ook: