Skip to content
terug Naar blog

Op welke feestdagen krijg jij dubbel betaald?

Afbeelding Op welke feestdagen krijg jij dubbel betaald?

Sta je op nieuwjaarsdag kratten bier van de emballage in de supermarkt te halen? Of spoel je tijdens de kerstdagen glazen om in een restaurant? Je bent niet de enige die aan het werk is op een feestdag. Dat een feestdag gelijk staat aan een vrije dag geldt namelijk lang niet voor iedereen. En misschien wil je dat ook helemaal niet. Door te werken op feestdagen kun je vaak juist extra geld verdienen. Maar op welke dagen verdien je nou echt extra en hoe is dit in Nederland wettelijk geregeld?

Wettelijk niets vastgelegd

Nou, verrassing: in Nederland is er wettelijk gezien níets vastgelegd over een beloning voor werken op een feestdag. Vaak zijn er wel afspraken met je werkgever over een extra compensatie in de vorm van geld. Maar niet iedere feestdag wordt in Nederland als officiële feestdag gezien. Zo zijn Sinterklaas, oudejaarsdag en het Suikerfeest geen officiële feestdagen en krijg je op deze dagen dus ook niet extra betaald.

Op de volgende, officiële, feestdagen krijg je dit wél:

Nieuwjaarsdag

Lekker uitslapen en uitbrakken op nieuwjaarsdag? Voor veel mensen zit dat er niet in. Zo zijn de meeste supermarkten namelijk ook gewoon op 1 januari open en is het in ziekenhuizen vaak juist extra druk. In de meeste gevallen krijg je op nieuwjaarsdag een toeslag. In een supermarkt of andere winkel bedraagt die toeslag 100%, wat betekent dat je dubbel betaald krijgt. Wil je weten of dat voor jou ook geldt? In de cao of je contract staat altijd vermeld of jij ook recht hebt op een toeslag als je werkt op nieuwjaarsdag.

Goede vrijdag

Weet jij eigenlijk wat er gevierd wordt op Goede Vrijdag? Veel mensen hebben geen idee, terwijl het wel een officiële feestdag is. Toch staan in de meeste cao’s en contracten geen afspraken vermeld voor een extra toeslag op deze dag. Als je in de horeca of een winkel of supermarkt werkt krijg je dus ook niet dubbel betaald. Voor de andere sectoren geldt dat het verschilt en je in de cao of je contract kunt nalezen hoe dit zit voor jou.

Pasen

Heb jij een gezellige paasbrunch op je werk of ben jij juist degene die vanuit de supermarkt alles voor de brunch verzorgt? Eerste en Tweede Paasdag zijn officiële feestdagen en als je werkt op deze dagen staat daar een extra vergoeding tegenover.

Koningsdag

De dag waarop we de verjaardag van onze koning vieren. Alles en iedereen is oranje. Ben jij gewoon aan het werk? Zelfs dan ontkom je niet aan de oranjegekte. Maar Koningsdag is niet alleen de perfecte dag voor een feestje, maar ook de perfecte dag om als uitzendkracht ietsje extra te verdienen!

Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag zijn er door heel Nederland leuke festiviteiten en wordt er in iedere grote stad zelfs een groot Bevrijdingsfestival georganiseerd. Hartstikke gezellig natuurlijk. En wat nou als jij zowel kan genieten van de toffe artiesten daar, als geld kan verdienen op deze dag? Achter de bar bij dit soort evenementen verdien je vaak goed. Work hard, play hard!

Hemelvaartsdag

Heb jij eigenlijk behoefte aan een extra lang weekend? De één wel, de ander niet. Hemelvaartsdag is bijvoorbeeld ook een mooi moment om extra geld te verdienen. Vaak ontvang je namelijk op deze dag een toeslag ter hoogte van 100%. Je krijgt deze dag dus dubbel betaald! Da’s lekker verdienen.

Pinksteren

De meeste organisaties en bedrijven zijn Tweede Pinksterdag gesloten, wat betekent dat de meeste mensen deze dag vrij zijn. Ben jij niet vrij? Dan is de kans groot dat je 200% uitbetaald krijgt. Je kan het beste nog even nalezen in je eigen contract of dit ook voor jou geldt.

Kerstmis

De dagen donker, het weer guur. Binnen warm en knus. De meeste dagen vinden de decembermaand gezellig. En of jij kerst nu viert met cadeautjes onder de boom of juist deze dagen stilstaat bij de geboorte van Jezus: vrij zijn willen we het liefst allemaal. Maar helaas: iemand zal al het bestelde eten rond moeten brengen, de schappen van de supermarkt vol moeten houden en zorg moeten verlenen als iemand zich bijvoorbeeld ernstig brandt aan het gourmetstel. Werk jij op één of beide kerstdagen? Dan is de kans dat je dubbel betaald krijgt groot!

Op zoek naar werk?

Zo, nu heb jij inzichtelijk welke (feest)dagen je moet werken als je extra geld wilt verdienen als uitzendkracht. Zoek jij nog werk waarbij je ook extra geld kan verdienen? Bekijk dan eens onze vacatures op de website.

Lees ook: