Skip to content
terug Naar blog

Wel of geen tussenjaar?

Afbeelding Wel of geen tussenjaar?

Je hebt net je diploma behaald en de wereld ligt aan je voeten. Een fantastische en tegelijk ook een spannende tijd, want je krijgt in een korte tijd een hoop dilemma’s op je bordje. Voor degene die al hun hele jeugd dromen van het volgen van een bepaalde studie of het uitoefenen van een specifiek beroep is dit geen lastige opgave. Voor die groep is het duidelijk wat ze willen studeren en in welke stad zij nieuwe kroegmaatjes gaan leren kennen. Als je al precies weet wat je wil en heel erg uit kijkt naar je studententijd is een tussenjaar geen must. Maar voor de twijfelaars kan een tussenjaar een uitkomst bieden!

Ikzelf wist bijvoorbeeld na het afronden van het vwo niet wat ik wilde. Ik besloot daarom na mijn examens een tussenjaar te nemen en voor een paar maanden naar Australië te gaan om te werken en te reizen. Die paar maanden werden er uiteindelijk 14 en dat ene tussenjaar werden er twee. Het werd een jaar dat ik voor geen goud had willen missen, waarbij ik veel meer had geleerd dan mijn ouders of een studie mij ooit hadden kunnen bijbrengen. En daarna? Ik besloot naar Groningen te gaan en heb daar met veel plezier mijn studies afgerond en een hele fijne studententijd gehad!

Heb je nog twijfels of je een tussenjaar wil? Hieronder vertel ik je de redenen om te kiezen voor een tussenjaar!

1. Je weet nog niet wat en óf je überhaupt wil gaan studeren

Dat studeren tegenwoordig veel geld kost hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Daarom is het belangrijk dat je hierin een weloverwogen keuze maakt zodat je (hopelijk) niet hoeft te switchen van studie. Wellicht heb je tijdens de middelbare school dit keuzemoment veelal voor je uitgeschoven. Dan is een tussenjaar fijn om te ontdekken wat jou écht blij maakt en waar je voldoening uithaalt, want ook dat telt bij het maken van je studiekeuze!

2. Je hebt hard gewerkt om je studie te behalen en wil nu graag wat anders en even ontspannen

De afgelopen jaren heb jij je uit de naad gewerkt om dat felbegeerde papiertje in de wacht te slepen. Begrijpelijk dat jij niet in één streep door wil naar het studentenleven, maar eerst een andere afslag neemt om heerlijk te kunnen ontspannen. Een mooi (buitenlands) avontuur lonkt waarbij jij zelf volledig de regie hebt!

3. Jij wil jezelf ontwikkelen

Uiteraard ga jij jezelf ook ontwikkelen wanneer jij in het studentenleven stapt. Toch doe je met het reizen of vrijwilligerswerk vaak net een andere ervaring op. Hoe is het namelijk om ver van huis te zijn en niet direct meer te kunnen terugvallen op het comfort van thuis en hoe ga je om met het niet kunnen spreken van de voertaal in een ander land? Ontzettend leerzaam en niet op een studie te leren!

4. Je wil geld verdienen voor je studie

Helaas is studeren in Nederland niet gratis. Om het studentenleven goed voorbereid in te gaan is het ook handig om vooraf een tussenjaar te nemen om zo optimaal te kunnen sparen! Je kan ervoor kiezen om in je vertrouwde bijbaantje te blijven werken, maar je kan uiteraard ook een nieuwe uitdaging aangaan! Bij 365Werk helpen wij je graag aan een passende baan, of het nu gaat om een parttime of fulltime positie. Wij hebben altijd een baan die bij jou past! Bekijk ons gehele aanbod aan vacatures en solliciteer direct of neem bij vragen contact met ons op!