Hoe belangrijk is lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek?
Jesse van Delden
Je hebt je cv op orde, je motivatiebrief is on point, en je hebt de perfecte outfit uitgekozen. Je bent helemaal klaar voor dat sollicitatiegesprek, toch? Maar wacht even! Heb je ook nagedacht over je lichaamstaal? Want geloof het of niet, je lichaamstaal spreekt soms luider dan je woorden.
Waarom is lichaamstaal zo belangrijk?
Je lichaamstaal kan een dealbreaker zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Het vertelt je gesprekspartner of je zelfverzekerd bent, geïnteresseerd en professioneel. Stel je voor, je hebt het perfecte antwoord op een lastige vraag, maar je zit onderuitgezakt met je armen over elkaar. Wat denk je dat de recruiter onthoudt? Juist, die gesloten en ongeïnteresseerde houding.
Je maakt maar één keer een eerste indruk
De eerste paar seconden dat je een ruimte binnenloopt, vormen vaak de basis voor de rest van het gesprek. Sta rechtop, maak oogcontact en glimlach. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar je houding kan je zelfvertrouwen uitstralen. Dat is precies wat je wilt. De handdruk? Niet te slap, maar ook geen knijpkracht demonstreren alsof je wil laten zien dat je iets te vaak je armen traint in de sportschool!
Oogcontact is cruciaal
Oogcontact is een van de krachtigste vormen van non-verbale communicatie. Het laat zien dat je aandachtig bent, geïnteresseerd en betrokken. Maar overdrijf het niet. Constant staren kan ongemakkelijk worden. Probeer een natuurlijke balans te vinden – het gaat om een connectie creëren, niet om een staarwedstrijd.
Let op je handen
Je handen kunnen een heleboel vertellen zonder dat je het doorhebt. Constant tikken met je pen of friemelen aan je haar kan nerveus of afgeleid overkomen. Houd je handen rustig, eventueel gevouwen op tafel of gebruik ze subtiel om je woorden te ondersteunen. Dit geeft een indruk van kalmte en beheersing.
Spiegel de recruiter
Een handige truc is het spiegelen van de lichaamstaal van de persoon tegenover je. Dit kan subtiel laten zien dat je op dezelfde golflengte zit. Let wel, doe dit met mate. Het moet natuurlijk overkomen, anders kan het juist averechts werken en als onnatuurlijk of geforceerd worden opgevat.
Zorg voor een correcte afsluiting
Als het gesprek ten einde komt, vergeet dan niet dat je lichaamstaal nog steeds een rol speelt. Bedank de interviewer met een stevige handdruk, maak oogcontact en geef een oprechte glimlach. Dit laat een blijvende positieve indruk achter.
Oefenen, oefenen en oefenen
Zoals met alles, oefening baart kunst. Oefen je sollicitatiegesprekken met vrienden of familie en vraag om feedback op je lichaamstaal. Je zult merken dat, naarmate je meer oefent, je zelfvertrouwen groeit en je lichaamstaal vanzelfsprekender wordt.
Dus de volgende keer dat je een sollicitatiegesprek hebt, denk niet alleen aan wat je gaat zeggen, maar ook aan hoe je het gaat zeggen. Met de juiste lichaamstaal straal je zelfvertrouwen en professionaliteit uit en dat kan net het verschil maken tussen een afwijzing en een leuke nieuwe baan!
Succes met je volgende sollicitatiegesprek en vergeet niet: je lichaam spreekt boekdelen, zorg ervoor dat je lichaamstaal het juiste verhaal vertelt!
Lees ook: