De tien meest voorkomende sollicitatievragen
Jesse van Delden
Solliciteren kan best spannend zijn, vooral als je niet weet welke vragen je kunt verwachten. Geen stress! We hebben de tien meest voorkomende sollicitatievragen voor je op een rijtje gezet, zodat jij vol vertrouwen je volgende gesprek in kunt gaan. Let's go!
1. Vertel eens iets over jezelf.
Je sollicitatiegesprek begint vaak met deze klassieker. In plaats van een droge opsomming van je cv, probeer jezelf als persoon neer te zetten. Wat maakt jou uniek?
"Gisteravond heb ik nog een halve marathon gelopen en vanavond duik ik het zwembad in om te oefenen voor mijn triathlon in september. Ik ben vastberaden en als ik een doel voor ogen heb, dan ga ik er volledig voor. In mijn vorige baan ging ik ook altijd voor het maximale resultaat en ik neem geen genoegen met een voldoende. Dit typeert mij als persoon."
Jij kan jezelf bijvoorbeeld op deze manier leuk introduceren. Wees hierin ook verstandig met de uitspraken die je doet. Ongetwijfeld dat je toekomstige werkgever het niet leuk vindt om te horen dat je vaak te laat komt of tot in de diepe nacht gamed.
2. Wat zijn je sterke punten?
Recruiters voeren de gehele dag door gesprekken. Om écht op te kunnen vallen moet jij met leuke, opvallende en creatieve antwoorden komen op dit soort gestelde vragen.
"Ik ben een echte teamspeler, creatief en oplossingsgericht. In mijn vorige functie ontwikkelde ik een nieuwe social media strategie die de betrokkenheid van onze volgers verdubbelde. Dat lukte door goed samen te werken met mijn collega's, out-of-the-box te denken en snel te schakelen als iets niet werkte." Op deze manier koppel jij je sterke punten aan concrete voorbeelden en dát blijft hangen bij werkgevers.
3. Wat zijn je minder sterke punten?
Iedereen heeft verbeterpunten en het gaat erom hoe je ermee omgaat. “Ik ben soms te perfectionistisch, maar ik leer nu om taken sneller af te ronden en te vertrouwen op mijn collega's. Door regelmatig feedback te vragen, zorg ik ervoor dat ik me blijf verbeteren.” Jij laat zien dat je graag hier van wil leren en dat je zelf ook weet dat dit je verbeterpunt is. Onthoud dat het logisch is dat niet alles perfect kan gaan.
4. Waarom wil je bij ons werken?
Laat zien dat je echt interesse hebt in het bedrijf. “Ik heb gezien dat jullie bedrijf als pijler continu innoveren heeft en daar past jullie nieuwste innovatie Payday perfect bij. Ik wil graag bij een bedrijf werken dat niet bang is om fouten te maken en tegelijkertijd zich toch steeds wil blijven ontwikkelen." Het komt voor recruiters niet goed over als jij je niet hebt ingelezen, doe vooraf je huiswerk!
5. Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Met deze vraag kun je je ambities laten zien, zonder onrealistisch te zijn. “In vijf jaar zie ik mezelf als een senior marketeer die niet alleen succesvolle campagnes draait, maar ook junior collega's inspireert en begeleidt. " Zo laat jij zien dat je graag voor een langere periode bij het bedrijf wil werken en graag door wil groeien!
6. Hoe ga je om met stressvolle situaties?
Tijdens werkdagen kan er soms best wat hectiek zijn. Om deze vraag te beantwoorden kan jij het beste een voorbeeld geven als: "Tijdens mijn vorige baan moest ik vaak multitasken onder druk. Door goed te plannen en prioriteiten te stellen, hield ik alles onder controle. Ik maakte to-do lijstjes en vroeg om hulp van collega's als ik mijn taken niet afkreeg. Zo kwam ik bijna niet in stressvolle situaties terecht."
7. Kun je een voorbeeld geven van een conflict en hoe je dat hebt opgelost?
Werkgevers willen zien hoe je met conflicten omgaat en of je in staat bent om problemen op te lossen. Wees eerlijk en kies een voorbeeld dat goed afliep. "Ik had een meningsverschil met een collega over een project. We gingen samen zitten en bespraken onze standpunten. Uiteindelijk vonden we een middenweg die voor ons allebei werkte, en het project werd succesvol afgerond."
8. Waarom ben je geschikt voor deze functie?
Leg de nadruk op je vaardigheden en ervaringen die matchen met de baan. Bijvoorbeeld: "Met mijn ervaring in de klantenservice en mijn enthousiasme, ben ik ervan overtuigd dat ik waarde kan toevoegen. Ik heb uitstekende communicatieve vaardigheden en ben goed in het oplossen van problemen, wat mij een geschikte kandidaat maakt voor deze rol." Jij hebt je vooraf goed ingelezen en weet welke vereisten het bedrijf zoekt, door zo'n antwoord te geven speel je hier perfect op in.
9. Wat zijn je salarisverwachtingen?
Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op deze vraag. Doe vooraf onderzoek naar de markt en geef een redelijk bereik. Het is niet realistisch natuurlijk om het dubbele te vragen als de salarisindicatie die jij in de vacature hebt gelezen.
10. Heb je nog vragen voor ons?
Deze vraag geeft jou de kans om interesse te tonen en meer te weten te komen over de baan en het bedrijf. Stel slimme vragen die laten zien dat je goed hebt nagedacht over de rol. "Hoe ziet een typische werkdag eruit?" of "als ik een maand hier werk, zou mijn werkdag dan nog hetzelfde eruit zien als op mijn eerste dag?". Andere goede vragen om te stellen zijn: "hoe zou jij als medewerker de bedrijfscultuur typeren en welke mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling zijn er binnen het bedrijf?".
Jij bent klaar voor je sollicitatiegesprek
Met deze antwoorden in je achterzak ben je klaar voor elk sollicitatiegesprek. Bekijk onze openstaande vacatures, oefen goed en verget niet om jezelf te blijven. Veel succes met je volgende sollicitatiegesprek!
Lees ook: