Skip to content
terug Naar blog

5 redenen waarom jij gewoon een keer vrijwilligerswerk moet doen!

Afbeelding 5 redenen waarom jij gewoon een keer vrijwilligerswerk moet doen!

Jij hebt een fulltime baan, parttime baan, hebt een bijbaan naast jouw studie, werkt bij meerdere opdrachtgevers of je hebt op dit moment misschien (even) geen baan. Maar heb jij er ook wel eens aan gedacht om vrijwilligerswerk te doen? In deze blog geven we je 5 redenen waarom jij dit eens zou moeten proberen!

1. Je leert nieuwe mensen kennen

Het toffe van vrijwilligerswerk is dat je hierdoor mensen ontmoet die je misschien anders nooit tegengekomen zou zijn. Het is niet alleen leuk om je sociale netwerk uit te breiden, maar dit kan ook nog eens handig van pas komen wanneer je op zoek gaat naar een (andere) baan.

2. Je leert nieuwe dingen

Met vrijwilligerswerk kan je er goed achter komen wat je nou echt leuk vindt om te doen. Doordat je met verschillende projecten en functies in aanraking kan komen kom je er achter waar je nou precies het meeste voldoening uit haalt en waar jij echt goed in bent. Voor je persoonlijke ontwikkeling dus ook heel tof!

3. Het is gezond

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vrijwilligerswerk doen echt gezonder zijn dan mensen die zich niet vrijwillig inzetten. Het doen van vrijwilligerswerk verhoogt je fysieke en psychische activiteit waardoor je op latere leeftijd meer beschermd bent tegen functionele achteruitgang en dementie.

4. Het is een waardevolle toevoeging aan jouw cv

Het doen van vrijwilligerswerk kan ook nog eens van pas komen in de selectieprocedure van die ene perfecte baan! Niet alleen heb je met het doen van vrijwilligerswerk geleerd wat je leuk vindt en waar je goed in bent, jij onderscheid je hiermee ook met de rest van de kandidaten en hun cv's. Grote kans dat jij hierdoor meer interesse wekt en sneller wordt uitgenodigd op gesprek!

5. Het geeft voldoening!

Maar bovenal geeft het doen van vrijwilligerswerk voldoening. Jij helpt andere mensen waardoor je verschil maakt in de samenleving. In deze tijd denk je even niet alleen maar aan jezelf maar ben je bewust bezig met het helpen/ondersteunen van een ander. Dat geeft een super fijn gevoel toch?!

Maar denk jij nou; 'Hier heb ik helemaal geen tijd voor!'? Wist je dat je ook eenmalig vrijwilligerswerk kan doen? Bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse vrijwilligersevent NL Doet! Je kan je inschrijven op een tof, zelf uitgekozen project bij jou in de buurt. Bevalt het? Dan zijn er genoeg projecten die voor langere tijd een vrijwilliger nodig hebben. Bevalt het minder goed? Dan heb je alsnog iets gedaan voor de medemens, daar wordt niemand slechter van toch?