Skip to content
terug Naar blog

Jacobien over haar zomerbaan op Terschelling!

Afbeelding Jacobien over haar zomerbaan op Terschelling!

De zomer, een periode waar je het hele jaar naar uitkijkt. Je hebt waarschijnlijk al vakanties geboekt en leuke activiteiten met je vrienden op de planning staan. Ook kan je op zoek gaan naar een leuke zomerjob om wat bij te verdienen. Zo deed Jacobien Oostra (destijds 21 jaar) dit afgelopen zomer. Zij heeft 6 weken op Terschelling gewerkt bij strandhotel Paal 8, aan het Noordzeestrand van Terschelling. Lees hier over haar ervaring!

De afgelopen zomer heb je bij Strandhotel Paal 8, op Terschelling gewerkt. Hoe ben je op het idee gekomen om op een Waddeneiland te werken?

Mijn zomers zagen er voorheen altijd hetzelfde uit. Voordat ik kwam werken bij Paal 8 op Terschelling, heb ik 7 jaar in de supermarkt gewerkt. Vooral in de zomer ga je daar dan meer uren maken, en zien je werkdagen er veelal hetzelfde uit. Ik was daar klaar mee en ging op het internet zoeken naar zomerbaantjes. Zo kwam ik al snel terecht bij een vacature van Paal 8 op Terschelling die nog mensen zochten voor in de bediening. Ik was nog nooit op Terschelling geweest en had geen horecaervaring, dus waagde een sprong in de diepe. Ik zag het als een uitdaging en pakte mijn kans om een zomer weg van huis te zijn en nieuwe dingen te leren.

Hoe zag een werkdag bij Paal 8 eruit?

Omdat Paal 8 zowel een restaurant als hotel is, waren mijn taken en diensten zeer afwisselend. Het werk varieerde van het klaarmaken van het ontbijtbuffet tot het bedienen van gasten tijdens het diner. Er is altijd wel wat te doen. Gemiddeld werkte ik zo’n 6 tot 8 uur per dag, wat mij erg goed beviel. Horeca is vooral doen en ik had het redelijk snel opgepakt. Je hoeft dus geen ervaring te hebben in de horeca om aan zo’n baan te beginnen. Als je van aanpakken houdt, krijg je het werken in de bediening snel onder de knie.

Hoe zagen jouw dagen eruit wanneer jij niet hoefde te werken?

Op dagen waarop ik niet hoefde te werken ondernam ik veel met collega’s. Zo gingen we veel naar het terras, fietsen over het eiland en konden we altijd naar strand. Dat sowieso geweldig aan de locatie van Paal 8. Na het werk deed je gelijk je zwemkleding aan en ging je zwemmen in de zee. Ik had deze zomer erg geluk met het weer waardoor ik dit soort dingen vrijwel elke dag kon doen.

Wat is jou het meest bijgebleven aan jouw zomer op Terschelling?

Voordat ik naar Terschelling kwam kende ik er niemand en was ik onbekend met het eiland. Dat vond ik ontzettend spannend. Nu voelt Terschelling voor mij als thuiskomen. Je collega’s zijn je familie geworden en je zoekt elkaar zodra je op het eiland bent gelijk weer op. Zo hebben we een groepsapp met de zomerkrachten van Paal 8 waarin regelmatig wordt gevraagd of mensen weer willen komen helpen in een bepaalde periode. Iedereen komt dan ook regelmatig terug en dan is het zo leuk om elkaar weer te zien.

Hoe waren zaken zoals huisvesting en de maaltijden geregeld?

De vakantiekrachten verbleven bij de huisvesting Paal 8. Dit zag er erg mooi uit en ik deelde een kamer met iemand anders. Dat is wel even wennen, maar zorgt er ook voor dat je elkaar goed leert kennen. Ik had gelukkig een erg leuk kamergenootje waar ik het goed mee kon vinden. Ook was er een grote woonkamer en een keuken waar je in kon koken. Dit hoefde echter nooit omdat je vaak mee at met het personeelseten dat elke dag om 17.00 uur werd verzorgd. Het is hard werken, maar je krijgt er ook echt wat voor terug. De manager is goed voor het personeel, dit zorgde voor een fijne werksfeer en het fooi werd altijd netjes verdeeld.

Als je terugkijkt op jouw ervaringen op het werken op Terschelling, wat zou je dan zeggen tegen iemand die overweegt om ook te gaan werken op het eiland?

Als je even totaal wat anders wil doen dan wat je altijd doet, dan is een zomer op een waddeneiland echt een enorme aanrader. Je stapt even helemaal uit je comfortzone. Ik heb dit ook gedaan en ik vond dit alleen maar heel erg fijn. Mensen hebben geen verwachtingen van je en het is niet erg om iets fout te doen. Het is hard werken en je moet wel echt een aanpakker zijn wil je dit werk doen, maar zoals ik al zei, je krijgt er ook echt wat voor terug. Al met al vond ik het een geweldige ervaring. Ik moet nog even kijken naar mijn planning voor aankomende zomer, maar anders kom ik zeker weer terug!

Wil jij nou ook zo'n geweldige zomer als Jacobien beleven? Ga dan deze vakantieperiode aan de slag op de Waddeneilanden!

Lees ook: